Foto: DELFI

Konservatīvās vērtības aizstāvošā biedrība "Asociācija Ģimene" nosūtījusi deputātiem un ministrijām dokumentu, kurā sagroza Pasaules veselības organizācijas vadlīnijas. Par to ziņo LTV raidījums "de facto".

"Asociācija Ģimene", visiem Saeimas deputātiem un arī vairākām ministrijām nosūtījusi vēstuli, kurā nevalstiskā organizācija (NVO) norāda – likuma grozījumi nepieciešami, jo Latvijā seksuālā audzināšana notiek pēc Pasaules veselības organizācijas vadlīnijām.

Taču vairāki eksperti "de facto" norāda – "Asociācija Ģimene" Pasaules veselības organizācijas vadlīnijas interpretējusi neadekvāti.

Piemēram, asociācijas ieskatā vadlīnijas it kā nosaka – līdz četru gadu vecumam seksuālajā audzināšanā jāiekļauj, cita starpā, arī šādi punkti – masturbēšana, dzimumorgānu nosaukšana un parādīšana, uzticēšanās instinktiem. Taču īstajā dokumentā ir redzams kas pavisam cits – uzticēšanas instinktiem šajā kontekstā nozīmē attīstīt bērna spēju definēt, kad viņam dara pāri un vērsties pēc palīdzības, bet vārdi ir jāiemāca visām ķermeņa daļām.

"Asociācijas Ģimene" pārstāve Elīna Kārkla raidījumam skaidro, ka NVO iztulkojusi tikai "kritiskākos punktus, kuri likās šaubīgi un par kuriem mēs gribējām uzsākt diskusiju. Par to, vai ir pareizi vai nepareizi iztulkots, mēs, protams, varam ilgi un dikti par to runāt. Mēs redzam to, ko esam iztulkojuši, un redzam, ka tas tiek ieviests ar citu nevalstisko organizāciju projektu starpniecību un par to ir jārunā ekspertu līmenī".

Pasaules veselības organizācijas vadlīnijas ir Eiropas izglītības ekspertu atzītas, pēc tām savus izglītības standartus veido daudzās Eiropas valstīs.

"Papardes zieda" priekšsēdētāja Iveta Ķelle intervijā norāda: "Ja mēs atraujam kādu vārdu, kurš mums asociējas ar kaut ko negatīvu, tas rada negatīvas emocijas. Tas tieši ir noticis ar šo standartu tulkojumu vai daļējo tulkojumu, jeb no konteksta izrauto vārdu parādīšanas jeb tulkošanas, kā tas ir noticis šajā asociācijas vēstulē."

Savukārt Pasaules veselības organizācija skaidro, ka vēstuli ir saņēmuši, ar to iepazinušies un seko līdzi diskusijai Latvijas sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!