Foto: Shutterstock

40 nevalstiskās organizācijas atklātā vēstulē aicina Saeimas deputātus balsot pret Civilās savienības likumprojektu (CSL), norādot, ka likumprojekts ir pirmais solis "uz plašām izmaiņām sabiedrībā". Tikmēr Latvijas Vīru biedrība savu neapmierinātību pret gaidāmo regulējumu ceturtdien paudīs piketā pie Saeimas, portālu "Delfi" informēja biedrībā.

Atklātajā vēstulē 40 nevalstiskās organizācijas kā galvenās bažas Civilās savienības likumprojektam tiek paustas par to, ka tas ir pirmais solis uz plašām izmaiņām sabiedrībā, kur cilvēka sociālās izvēles tiek nostādītas augstāk par bioloģisko realitāti un kur tēvu varēs aizstāt ar mātes draudzeni un māte kļūs par surogātu divu vīriešu attiecībās.

"Šādu scenāriju mēs redzam notiekam daudzās valstīs, kurās ir pieņemts viendzimuma partnerattiecību regulējums. Tāpat šo valstu pieredze parāda, ka pēc viendzimuma partnerattiecību pieņemšanas agrāk vai vēlāk seko viendzimuma laulības. Satversmes 110. pants aizsargā laulību starp vīrieti un sievieti, kas tiešā veidā norāda, ka viendzimuma partnertattiecību pieņemšana sevī ietver konstitucionālu apdraudējumu," uzskata Latvijas Vīru biedrības vadītājs Andars Ignacs.

Tāpat NVO pārstāvji vērš uzmanību uz to, ka CSL galvenokārt ietekmēs bērnu tiesības un labākās intereses, jo katram bērnam ir vajadzīgs tēvs un māte. Tomēr arī šis CSL nekādā mērā nepalīdzēs bērniem, kuriem nav viena vecāka – šis likumprojekts nerisina nedrošības jautājumu, kas pastāv nereģistrētās attiecībās, jo neviens nevar piespiest divus cilvēkus slēgt nedz laulību, nedz jebkādu līgumu, uzskata organizācijas."Mēs uzskatām, ka CSL radīs vairāk problēmu, nekā atrisinās atsevišķas problēmas, ar kurām saskaras viendzimuma pāri un kuras var risināt notariālā kārtībā bez atsevišķa likuma pieņemšanas," uzsver biedrības "Asociācija Ģimene" valdes priekšsēdētājs Rihards Kostigovs.

Vēstuli parakstījušas: "Asociācija "Ģimene"", "Latvijas Vīru biedrība", biedrība "Peripatos", biedrība "Ģimenes Šūpulis", biedrība Biedrība "Vecāku Alianse", biedrība "Viedums", biedrība "Latvijas Lauku sieviešu apvienība" un citas.

Lai paustu savu neapmierinātību ar sagatavotajiem likumprojektu, kā arī mudinātu Saeimas deputātu to noraidīt, ceturtdien, 31. martā, pulksten 8.30 pie Saeimas notiks "Latvijas Vīru biedrības" organizēts pikets.

Jau ziņots, ka arī Saeimā par likumprojektu notikušas asas debates. Pret to iebilduši arī Latvijas kristīgo baznīcu vadītāji.

Civilās savienības likumprojekts tapa Saeimas darba grupā, kas tika izveidota, lai izpildītu iepriekšējos Satversmes tiesas (ST) spriedumus, kas nosaka, ka Latvijā jārod tiesisks veids, kā visas ģimenes Latvijā var reģistrēt savas attiecības.

Likumā paredzēts noteikt kārtību, kādā noslēdz un izbeidz civilo savienību un tās pušu personiskās un mantiskās attiecības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!