Foto: DELFI
Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) adresētā vēstulē ir aicinājusi valdību meklēt iespējas neuzlikt vakcinācijas centru ierīkošanas izmaksas uz pašvaldību pleciem, bet gan rast citus finansējuma avotus, portālu "Delfi" informēja asociācija.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai sadarbībā ar Finanšu un Veselības ministrijām jāsagatavo un jāiesniedz izskatīšanai valdībā priekšlikumi izdevumu segšanai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem un iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārpildes attiecīgās pašvaldības budžetā par pašvaldību pieprasījumiem faktiskajiem izdevumiem, kas radušies ar vakcinācijas pret Covid-19 pieejamības nodrošināšanu, plašas sabiedrības vakcinācijas kompleksa izveidi un to darbības nodrošināšanu.

Asociācijā norāda, ka pēdējā pusgada laikā valdība un Saeima jau ir pieņēmušas vairākus lēmumus, kas rada būtisku ietekmi uz pašvaldību finansiālo stāvokli.

"Ārkārtējas situācijas rezultātā valstī ir būtiski ierobežota saimnieciskā darbība, kā rezultātā palielinās pieprasījums pēc pašvaldību sociālās palīdzības un līdz ar to arī finansiālā slodze uz pašvaldību sociālās palīdzības budžetiem," uzsver LLPA izpilddirektors Viktors Valainis (ZZS).

LLPA uzsver, ka pašvaldībām nepastāv iespējas papildu pienākumu veikšanu finansēt uz budžeta deficīta rēķina. Pašvaldības aizņēmumus var piesaistīt tikai investīciju projektu realizācijai valsts budžeta likumā noteiktajiem mērķiem.

Tāpēc LLPA aicina valdību, pirms lemt par valsts pārziņā esošas funkcijas nodošanu pašvaldībām, paredzēt tam atbilstošus finansējuma avotus no valsts budžeta līdzekļiem, tādējādi veicinot uz abpusēju sadarbību vērstu komunikāciju.

Jau vēstīts, ka visā Latvijā masveida vakcinācijas fāzes realizācijai plānots izveidot papildu vakcinācijas centrus pašvaldībām piederošās iestādēs – kultūras namos, skolās, sporta infrastruktūrā.

LLPA biedri ir 9 lielākās Latvijas pilsētas – Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Ventspils un Valmiera.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!