Foto: DELFI/LETA
Biedrība "Latvijas Teritoriālplānotāju asociācija" (LTA) maija sākumā nosūtījusi vēstuli Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV), kurā tā pauž "savu visdziļāko neizpratni un sašutumu” par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Artūra Toma Pleša (AP) rīkojumu apturēt jauno Rīgas teritorijas plānojumu.

Vēstulē LTA aicina atzīt kā nepamatotu ministra rīkojumā minēto argumentāciju un uzdot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) pārskatīt rīkojumu, atļaujot Rīgas teritorijas plānojuma piemērošanu un, nepieciešamības gadījumā, nosakot strīdīgo plānojuma sadaļu risināšanas kārtību.

LTA nesaredz ministra rīkojumā kritiku par procesuāliem pārkāpumiem, bet gan par atsevišķiem aspektiem normatīvo aktu interpretācijā un pat par saturiskiem jautājumiem.

Tāpat LTA vērš uzmanību uz to, ka, komentējot plānojuma saturiskos risinājumus, "ministrija pārsniedz savu normatīvajos aktos noteikto kompetenci, un tas ir nedz likumīgi, nedz labas prakses piemērs valsts pārvaldē, apšaubot pašvaldības ekskluzīvā kompetencē esošo jautājumu risinājumu".

"Šādas argumentācijas radīšana netika veikta pēc atbildīgo VARAM speciālistu un ierēdņu iniciatīvas. Tas drīzāk izskatās pēc uzspiesta rīcības redzējuma no politiskās vadības, kas nav pieņemama rīcība demokrātiskā pārvaldes sistēmā," uzskata LTA.

Ministra rīkojumā tiek pausta kritika saistībā ar teritorijas plānojumā paredzēto noteikumu aizliegt organizēt azartspēles visā Rīgas teritorijā, izņemot četru un piecu zvaigžņu viesnīcās. LTA, savukārt, uzskata, ka azartspēles un azartspēļu organizēšanas novietnes "principā nav tiešs telpiskās plānošanas jautājums". Proti, to varot risināt ar atsevišķu pašvaldības saistošo noteikumu palīdzību, ko LTA arī piedāvā kā risinājumu šajā situācijā.

Ņemot vērā būtisko pilsētas teritorijas plānojuma nozīmi uz turpmāko Rīgas kā visas Latvijas galvenā ekonomiskā dzinējspēka attīstību, tajā skaitā ekonomisko izaugsmi un investīciju piesaisti, LTA ir aicinājusi Ministru prezidentu lūgt pēc iespējas drīzāk rast šīs problēmsituācijas risinājumu ar valstiski atbildīgu pieeju.

Vienlaikus organizācija ir paudusi gatavību sniegt savu profesionālo atbalstu šī jautājuma atrisināšanā, gan skaidrojot šajā vēstulē pausto argumentāciju un piedāvātos risinājumus, gan sniedzot savu vērtējumu par iespējamajiem citiem risinājumiem.

"Situācijā, kad jau vairāku gadu garumā VARAM neveic pienācīgu komunikāciju ar nozari, LTA vērš Ministru prezidenta uzmanību uz nobriedušu nepieciešamību veikt pasākumus teritorijas attīstības plānošanas sistēmas uzlabošanai, lai, izanalizējot uzkrāto pieredzi, piešķirtu tai vajadzīgo elastību un mazinātu problēmsituāciju veidošanos," atzīmē organizācija.

Kā ziņots, 23. martā ar Pleša rīkojumu tika apturēts Rīgas teritorijas plānojums. Ministrs plānojumu apturējis, jo konstatēta tā neatbilstība likumiem un samērīguma trūkums starp iesaistīto pušu interesēm.

Tāpat Rīgas domes iesniegtais dokuments paredzēja aizliegt azartspēles visā Rīgas valstspilsētas teritorijā, taču, pēc Pleša paustā, tas joprojām ir pretlikumīgi.

Rīgas dome 4. aprīļa ārkārtas sēdē atbalstīja lēmumu Satversmes tiesā apstrīdēt šo rīkojumu. Izvērtējot Pleša rīkojumu par plānojuma apturēšanu, Rīgas dome esot konstatējusi virkni pretrunu, kas norāda, ka VARAM plānojuma izstrādes procesā nav pienācīgi pildījusi savus uzdevumus.

Domes ieskatā, jautājums par azartspēļu ierobežošanu Rīgā ir izskatāms kontekstā ar Satversmes tiesas 2019. gada 16. maija spriedumu, kurā norādīts, ka azartspēļu organizēšanas aizliegums Rīgas vēsturiskajā centrā un tā aizsardzības zonā ir samērīgs Satversmes 105. panta pamattiesību ierobežojums.

Tāpat domē skaidro, ka Rīgas vēsturiskais centrs un tā aizsardzības zona ir īpaša statusa teritorija, kuras teritorijas plānojums ir likumīgi stājies spēkā 2006. gadā.

Pašvaldības mērķis, uz laiku saglabājot Rīgas vēsturiskā centra teritorijas plānojumu, bijis izstrādāt tam kvalitatīvu lokālplānojumu – plānošanas dokumentu ar augstāku detalizācijas pakāpi, kam ir tāds pats juridisks spēks, kā teritorijas plānojumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!