Foto: LETA
"TV3" un LNT neļauj savos reklāmas laikos pārraidīt Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas (LEKA) izveidoto video reklāmu mājaslapai "www.partv.lv", kurā skatītāji tiek aicināti izteikt savas domas par maksas ieviešanu līdzšinējiem bezmaksas kanāliem, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja LEKA valdes priekšsēdētājs Ilmārs Muuls.

"Abām televīzijām iesniegtā reklāma ir likumīga, patiesa un objektīva, kā arī tā nepārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas, tāpēc nav iemesla tai atteikt reklāmas iespējas," uzsver Muuls.

Savukārt "TV3" īpašnieka zviedru "Modern Times Group" (MTG) vadītājs Baltijas valstīs Kaspars Ozoliņš sarunā ar "Nozare.lv" teica, ka LEKA iesūtītais video neatbilst "TV3" reklāmas standartiem, jo satur maldinošus un nepatiesus apgalvojumus par to, ka it kā "TV3" un LNT drīzumā aiziešot no bezmaksas apraides.

Ozoliņš teica, ka "TV3" un otrs komerckanāls LNT no virszemes bezmaksas apraides nedomā aiziet, savukārt gaida iespējamas likuma maiņas, lai varētu saņemt samaksu no kabeļtelevīzijas operatoriem par šo programmu retranslēšanu šo operatoru tīklos. Likuma grozījumi, kurus atbalsta komerctelevīzijas, nodrošinātu abu nacionālo kanālu iekļaušanu kabeļtelevīzijas operatoru pamatpakās.

Ozoliņš atkārtoja agrāk teikto, ka, viņaprāt, maksa par katru kanālu varētu būt aptuveni desmit santīmi mēnesī un to nevajadzētu izjust parastiem skatītājiem.

Arī LNT pārstāve Ingūna Sermole "Nozare.lv" uzsvēra, ka klips, ko LEKA vēlējās izvietot kanālā, satur melīgu informāciju, līdz ar to tas neatbilst Reklāmas likumam. "Reklāmas likums paredz, ka kanāls, kurā tiek pārraidīta video reklāma, ir līdzatbildīgs par informāciju, ko satur reklāma, tādēļ atbilstoši likumam atteicām šī klipa izvietošanu, jo nevaram kļūt par melīgas informācijas izplatītāju. Aicinām arī citus medijus būt uzmanīgiem un šo melīgo informāciju tālāk neizplatīt," norādīja LNT pārstāve.

Viņa arī norādīja, ka klipā ir izvietotas citu firmu preču zīmes un to īpašniekiem nav prasīta atļauja tās izmantot, lai gan likums nosaka, ka šāda atļauja ir nepieciešama. Klipā arī tiek apgalvots, ka līdz ar "must carry" likuma izmaiņām no iedzīvotājiem par kanālu LNT un "TV3" skatīšanos tiks prasīta nauda, kas nav patiesība, norādīja Sermole. Viņa piebilda, ka arī apgalvojums, ka līdz ar likuma grozījumiem Latvijā tiks ieviesta maksas televīzija un LNT nebūs pieejams bezmaksas apraidē, nav patiess.

Pēc LNT domām, LEKA paziņojums vēlreiz pierāda, ka "kabeļoperatori mulsina sabiedrību, sniedz nepatiesus apgalvojumus, lai sagatavotu augsni nepamatotas inflācijas piemērošanai un iedzīvotos uz skatītāju rēķina, publiski minot sadārdzinājumu kabeļoperatoru klientiem pat par četriem latiem, lai gan nacionālās komerctelevīzijas prasa tikai 20 santīmus".

Sermole norādīja, ka, pateicoties kabeļoperatoru komercdarbības principiem, Latvijā jau ir ieviesta maksas televīzija, jo tikai 25% skatītāju virszemes televīzijā izmanto iespēju nacionālos kanālus skatīties bez maksas. "Tādēļ brīdinām kabeļoperatoru klientus nepadoties ažiotāžai maksāt dārgāk, jo ikvienam televīzijas skatītājam ir iespēja izvēlēties un skatīties LNT un "TV3" bez maksas virszemes apraidē kopā ar Latvijas Televīzijas 1. un 7.kanālu, par ko šīs televīzijas un paši skatītāji ar nodokļiem un budžetu, ko valsts piešķir LTV, maksā gadā 2,6 miljonus latu," norādīja LNT pārstāve.

LNT piebilst: lai gan kabeļoperatori draud arī ar kanālu LNT un "TV3" izslēgšanu no sava piedāvājuma, jo pēc tiem neesot pieprasījuma, dati pierādot pretējo. Atsaucoties uz "TNS Latvia" datiem, Sermole norāda, ka februārī abus kanālus ir skatījušies 77,7% kabeļtelevīzijas skatītāju, un 63,3% cittautiešu kabeļtelevīzijas skatītāju. "Šie dati vēlreiz apstiprina to, ka kabeļoperatoru bizness nav iedomājams bez LNT un "TV3", līdz šim nacionālie komerckanāli to vienkārši ir dotējuši. Valsts interesēs ir attīstīt un stiprināt nacionālo informatīvo telpu, taču kabeļoperatoru rīcība šobrīd ir pret valstiskām interesēm," norāda LNT un piebilst, ka televīzijas vēlas taisnīgu samaksu par savu saturu no kabeļoperatoriem, nevis skatītājiem.

LEKA un lielākie Latvijas kabeļoperatori vēlas noskaidrot, vai skatītāji būs gatavi maksāt par līdzšinējiem bezmaksas kanāliem, tāpēc tika pieņemts lēmums izveidot vienkāršus reklāmas rullīšus skatītāju informēšanai par iespējām izteikt savu viedokli, skaidroja Muuls.

Tieši šādā nolūkā veidots apstrīdētais reklamējamais objekts, mājaslapa "www.partv.lv", kurā LEKA aicina ikvienu TV skatītāju paust savu nostāju par maksas televīzijas ieviešanu, lai vēl plašāk iesaistītu sabiedrību šajos jautājumos, kuri nākotnē ietekmēs ikvienu Latvijas iedzīvotāju.

"Iespējams, reklāma nav patīkama šiem kanāliem, kuros mēs vēlējāmies tās ievietot, taču mēs dzīvojam demokrātiskā sabiedrībā un katram ir tiesības uz vārda brīvību. Īpaši izbrīna tas, ka arī "TV3", kura skandināvu īpašnieki vienmēr ir izcēlušies ar augstiem vārda brīvības principiem, neļauj mums paust savu reklāmas vēstījumu šī kanāla skatītājiem. Tas izskatās pēc tā, ka uzņēmumi tikai runā par augstām vērtībām, bet realitātē nodarbojas ar satura cenzūru, jo izmisīgi vēlas skatītājus aplikt ar papildus izmaksām," norāda Muuls.

Tāpat LEKA vēlas vērst uzmanību uz to, ka gan MTG, gan LNT pagājušajā nedēļā medijos izplatījuši vairākas tendenciozas ziņas, tostarp par to, ka operatori gatavojot skatītājus nepamatotam cenu kāpumam.

"Kategoriski noliedzu apgalvojumu, ka kabeļoperatoriem, citēju, "acīmredzot bija plāns arī turpmāk iedzīvoties uz komerctelevīziju rēķina, piedāvājot skatītājiem iespēju redzēt LNT un "TV3" ne vairs pamatpaketēs, bet dārgās maksas pakās"," uzsver Muuls.

Viņš skaidroja, ka, pirmkārt, satura iegāde arī ir tā, kas veido praktiski lielākās kabeļtelevīzijas izmaksas skatītājiem. Attiecīgi ikviens kanāls, kas prasa papildus samaksu, sadārdzina pakalpojumu skatītājam. Tas nozīmē, ka "TV3" un LNT plāni prasīt naudu par to pārraidīšanu būs tas, kas sadārdzinās televīzijas skatīšanos.

"Otrkārt, tieši kanāliem, it sevišķi gadījumā, ja LNT grupa iekļausies MTG koncernā, būs iespējas pieprasīt nepamatoti lielu naudu no skatītājiem par dažādu kanālu pakām, kurās ne visi kanāli ir pieprasīti, bet kabeļtelevīzijas operatoriem ir jāņem piespiedu kārtā, lai dabūtu pieprasītākos kanālus savā piedāvājumā," norāda Muuls.

Ozoliņš savukārt teica, ka Muula agrāk paziņotās prognozes, ka kabeļtelevīziju operatoru lētākās jeb pamatpakas varētu sadārdzināties pat divkārt, esot pārspīlējums un aplamība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!