Foto: Pixabay

Līdz 2026. gadam kopšanas un izlases cirtēs Rīgas pilsētas teritorijā SIA "Rīgas meži" izcirtīs 61,2 tūkstošus kubikmetrus koka, liecina galvaspilsētas teritorijā esošo mežu apsaimniekošanas plāns 2018. – 2026. gadam.

Kopšanas cirtēs paredzēts cirst 32,6 tūkstošus kubikmetrus, bet izlases cirtēs – 28,6 tūkstošus kubikmetrus. Tādējādi astoņu gadu laikā Rīgas pilsētas teritorijā izcirtīs 61,2 tūkstošus kubikmetrus, kas ir 32% no krājas (koksnes) pieauguma.

Līdz 2026. gadam Rīgas pilsētas teritorijā plānotas tikai krājas kopšanas cirtes un galvenās cirtes izlases cirtes. Tās pārsvarā cirtīs ar vienlaidus paņēmienu.

2019. gadā plānots kopšanas nolūkos cirst 89,3 hektāros, 2020. gadā – 40,3 hektāros, 2021. gadā – 91,3 hektāros, 2022. gadā – 31,2 hektāros, 2023. gadā – 56,6 hektāros, 2024. gadā cirst paredzēts nav, bet 2025. un 2026. gadā cirtīs attiecīgi 18,3 un 19,8 hektāros. Kopumā "Rīgas meži" cirtīs 346,8 hektāros.

Deviņu gadu periodā Rīgas mežniecībā paredzēts nocirst vidēji 32% no kopējā krājas pieauguma. Detalizētu meža apsaimniekošanai paredzēto platību vēl izstrādās un apstiprinās pirms konkrētā apsaimniekošanas gada sākuma.

Stādot priedes, mežu Rīgā mākslīgi atjaunos platībās, kurās plānotas grupu izlases cirtes. Šo platību veidos, cērtot grupu izlases cirtes ar apļveida atvērumiem aptuveni 0,2 hektāru lielumā. Papildus "Rīgas meži" ir paredzējuši atjaunot iznīkušās audzes 5,43 hektāru platībā.

Veicot atjaunoto platību kopšanu, ap katru augšanai atstājamo kociņu 50 centimetru rādiusā nopļaus vai nozāģēs zālaugus un konkurējošos kokus. Par savstarpēji konkurējošiem kokiem neuzskata skuju kokus, ozolu, osi, vīksnu, gobu un kļavu. Kultūru kopšanas paredzamais apjoms ir 28,8 hektāri.

Jaunaudzes "Rīgas meži" ik gadu kops aptuveni piecu hektāru platībā. Jaunaudžu kopšana uzsākama apmežojumos sākot ar četru gadu vecumu un beidzama līdz jaunaudze sasniegusi 10 metru augstumu.

Par mērķi "Rīgas meži" formulējuši priekšnoteikumu radīšanu, lai iedzīvotāji varētu kvalitatīvu atpūtu baudīt dabu saudzējošā un labiekārtotā vidē, saglabājot un paaugstinot Rīgas pilsētas mežu estētisko, ekoloģisko, kultūrvēsturisko un izglītojošo vērtību. To "Rīgas meži" plāno panākt, veidojot vizuāli dabisku, bet koptu meža teritoriju ar bioloģiski augstvērtīgām mežaudzēm.

"Rīgas mežu" apsaimniekošanā Rīgas pilsētas teritorijā ir nodota 4464 hektāru plaša mežu platība. Šai teritorijai nepieskaita Mežaparku, jo tā apsaimniekošanai Rīgas domē ir atsevišķs plāns.

Rīgas pilsētas mežos dominējošā koku suga ir priede. Priežu audžu vidējais vecums ir 101 gads. Pašai vecākajai audzei ir 231 gads.

Izplatītas Rīgas mežos ir arī egles, ozoli, kļavas, liepas, apses, papeles, baltalkšņi, zirgkastaņas, blīgznas un vītoli. Bērza audzes un melnalkšņi visplašāk sastopami dabas parkā "Piejūra" un Bolderājas masīvā.

Rīgas mežniecībā meža bojājumi ir nebūtiski, norādīts plānā. Galvenie meža bojājumu veidi ir stirnu bojāti priežu dzinumi. Jaunaudzēs novērojami arī maijvaboļu kāpuru bojājumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!