Šī gada astoņos mēnešos cīņā pret "aplokšņu algām" veikto preventīvo un represīvo darbību rezultātā darba ņēmēju skaits valstī pieaudzis par gandrīz 19 000, informē Valstis ieņēmumu dienesta (VID) Komunikācijas daļa.
Šī gada astoņos mēnešos par 2,5 miljoniem latu arī palielinājušās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas un par 1,5 miljoniem latu palielinājušies iedzīvotāju ienākumu nodokļa ieņēmumi.

VID informē, ka šī gada astoņos mēnešos veikta virkne preventīvo pasākumu, lai mudinātu uzņēmumus reģistrēt savus darbiniekus un fiziskajām personām reģistrēt saimniecisko darbību. Notikuši 893 izglītojošie semināri, ar 2119 uzņēmumu vadītājiem veiktas pārrunas par "aplokšņu algām", bet 1196 fiziskajām personām, kuras veic nereģistrētu saimniecisku darbību, nosūtīts uzaicinājums reģistrēties kā nodokļu maksātājiem.

Tā rezultātā 226 fiziskās personas legalizējušas savu saimniecisko darbību un reģistrējušās kā nodokļu maksātāji, no tiem 34 nodokļu maksātāji deklarēja ienākumu no saimnieciskās darbības 228,6 tūkstošu latu apmērā, norāda VID.

Šī gada astoņos mēnešos veikts arī 1301 nodokļu audits, papildus aprēķinot 72,4 miljonu latu. Iedzīvotāju ienākuma nodoklis kopumā tika auditēts 399 gadījumos, kuros papildus aprēķināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis un soda nauda 9,1 miljona latu apmērā.

Tika veiktas 5910 darba devēju tematiskās pārbaudes, no kurām 2337 konstatēja pārkāpumus. 202 darba devējiem par pārbaudēs konstatētajiem pārkāpumiem piemēroja naudas sodus, kuru kopējais apjoms ir 87,1 tūkstotis latu, bet 523 darba devējiem izteikts mutvārdu aizrādījumus, izbeidzot lietvedību. Savukārt 1445 lietas pēc piekritības nosūtītas lēmumu pieņemšanai citām institūcijām.

VID tematiskās pārbaudes veica sadarbībā ar Valsts darba inspekciju, Valsts policiju, Valsts robežsardzi, Valsts būvinspekciju, Pārtikas un veterināro dienestu, Autotransporta direkciju un Valsts meža dienestu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!