Foto: Valsts meža dienests/LETA

Astoņzobu mizgrauzis nopostījis egļu audzi pie Viļānu vidusskolas, informēja Rēzeknes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Madara Bērtiņa.

Pie Viļānu vidusskolas, kur Liepu ielas malā vairāk nekā 70 gadu garumā auga egles, septiņas egles jau ir nokaltušas un vēl trīs sākušas kalst.

"Daudzi ilggadēji viļānieši, kas tagad uz skolu ved bērnus vai mazbērnus, šīs egles atceras vēl no savas bērnības, tāpēc kaitēkļa nodarījums ir emocionāli smags," sacījis Viļānu apvienības pārvaldes vadītājs Ivars Ikaunieks.

Nokaltušos kokus vajadzēs nozāģēt, citādi tie var kļūt bīstami. Ikaunieks skaidroja, ka nokaltušu egļu zari ātri paliek trausli, tāpēc lielākā vējā tie var sākt lūzt. "Diemžēl, ja ne tagad, tad pavasarī būs jānozāģē arī trīs egles, kas pagaidām vēl ir zaļas. Šo koku "asaras" jeb sveķu izdalījumi uz stumbra liecina, ka mizgrauzis ir ieperinājies arī tajos. Kokiem sāk atdalīties miza, un, lai gan skujas vēl ir zaļas, egles pakāpeniski iet bojā," norādīja Viļānu apvienības pārvaldes vadītājs.

Koku rindā aug arī divas lapegles, kas mizgrauzim nav garšojušas, līdz ar to tās tiks saglabātas.

Ikaunieks aicināja viļāniešus padomāt, kā pavasarī varētu aizpildīt šo tukšumu un kā Liepu iela gar Viļānu vidusskolu varētu izskatīties nākotnē.

Pašvaldībā atzīmēja, ka mizgrauži ir savairojušies un nodara postījumus egļu audzēm visā Eiropā. Līdz šim tika uzskatīts, ka Latvijā tie nerada būtiskus draudus, tomēr, kā skaidrojis Meža konsultāciju pakalpojumu centrs, situācija var mainīties, ja vabolēm ir labvēlīgi ziemošanas apstākļi

Mizgrauži pamatā savairojas novājinātās egļu audzēs, piemēram, Madonas un Lubāna apkaimes egļu audzēs, ko skāra 2017.gada plūdi, informēja Rēzeknes novada pašvaldībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!