Foto: LETA
Laura (21) pirmo "AstraZeneca" devu saņēma aprīļa vidū, otra gaidāma 10. jūlijā. "Tagad mazliet nožēloju ilgo rindā stāvēšanu un skriešanu pa priekšu," viņa saka. Laura ir viens no daudzajiem cilvēkiem, kas aprīlī devās uz masu vakcinācijas centru gaidīt dzīvajā rindā cerībā – "ātrāk sākšu, ātrāk būšu imūna". Imunitātei jāiestājas 22 dienas pēc pirmās "AstraZeneca" vakcīnas "Vaxzevria" devas, kas nozīmē atvieglojumus iekšzemē, taču pagaidām, ceļojot uz ārzemēm, Laura nevar baudīt atvieglojumus, kas jau drīz pienāksies viņas draugam.

Viņam nebūs jāievēro pašizolācija pēc atgriešanās no ārvalstīm (ES, EEZ, Šveices un Lielbritānijas). Viņš nesteidzās, vakcināciju ar "Pfizer-BioNtech" vakcīnu "Comirnaty" sāka vēlāk, taču šonedēļ saņems otro devu, un vēl pēc pāris nedēļām būs atvieglojumi. "Mums, ģimenei, bija doma visai vasarā braukt uz Tatriem. Visa ģimene gaidīs, kad man būs otrā deva," atzīst Laura. Viņas vecāki saņēmuši "Johnson&Johnson" vienas devas vakcīnu.

Tāpat kā sagaidāmās reakcijas pēc potes mēdz būt dažādas, atšķiras arī cilvēku apsvērumi potēties un izjūtas par 9–12 nedēļas ilgo gaidīšanas laiku starp "Vaxzevria" pirmo un otro devu un par noteiktajiem atvieglojumiem. Tomēr ir atsevišķi jautājumi, kas aktuāli vairākiem otrās "AstraZeneva" vakcīnas devas gaidītājiem – vai to saņems plānotajā laikā? Proti, medijos izskanējušas ziņas, ka "AstraZeneca" piegāžu laiki ne tikai ārvalstīs, bet arī Latvijā mēdz būt neprognozējami un ka Eiropas Komisija varētu nepagarināt līgumu ar kompāniju "AstraZeneca" par tās ražoto Covid-19 vakcīnu piegādi, kas beigsies jūnijā. Līdz ar to izskan jautājumi – vai visi gaidītāji laikā saņems otro "AstraZeneca" devu, vai vakcīnu visiem pietiks un, ja nepietiks, vai un kāds ir plāns B?

Cik daudz "AstraZeneca" vakcīnas devu izlietots un cik vēl nepieciešams, "Delfi" lūkoja noskaidrot Nacionālajā veselības dienestā. Veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pagājušās nedēļas valdības sēdē informēja, ka pēdējā laikā vakcīnas ražotājs "AstraZeneca" par piegādēm prognozes sniedz novēloti, ir zināma tikai viena piegāde uz priekšu, "bet šobrīd nav pamata uzskatīt, ka piegādes neturpināsies". Līdz ar to ir plāns A – paļaujoties, ka turpmākajās nedēļās tiks saņemts apjoms, kas nosegs iztrūkumu, vai plāns B – Veselības ministrija apsvērs iespēju nodrošināt noslēdzošo vakcināciju ar citu vakcīnu.

Pulksteņa laika nav, tikai diena

Neskaidrības "Delfi" uzrunātajiem cilvēkiem, kuri saņēmuši "AstraZeneca" ražoto vakcīnu "Vaxvevria", rada arī tas, ka daļai ir zināms otras devas saņemšanas datums, bet ne laiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!