Foto: DELFI
Svētdien pēc piegādes Latvijā pirmā "AstraZeneca" vakcīnu devu daļa tika nogādāta SIA "Vakcīna" noliktavā un šīs vakcīnas paredzēts primāri izmantot to mediķu un farmaceitu, kā arī veselības iestāžu darbinieku vakcinācijai, kuri vēl gaida savu vakcīnu. Pēc tam paredzēts vakcinēt Latvijas sociālās aprūpes centru klientus un darbiniekus, pirmdien Latvijas Radio sacīja Vakcinācijas projekta biroja vadītāja Eva Juhņēviča.

Precīzu skaitli, cik mediķu un veselības iestāžu darbinieki vēl gaida savu vakcīnu, Juhņeviča nezināja nosaukt.

Pēc viņas teiktā, ja vakcīnu piegādes nekavēsies, tad februāra laikā vajadzētu nodrošināt visu sociālās aprūpes centru klientu un darbinieku vakcināciju.

Juhņēviča, norādot, ka tas nav viņas kompetences jautājums, atturējās atbildēt, kāpēc Latvija izvēlējusies ar "AstraZeneca" vakcīnām tomēr vakcinēt seniorus, lai gan citās valstīs vecāka gadagājuma cilvēkus lemts ar konkrētajā ražotāja vakcīnām nevakcinēt. Viņa ieteica jautājumu par "AstraZeneca" vakcīnas efektivitāti uzdot ekspertiem, jo Vakcinācijas projekta biroja uzdevums ir koordinēt vakcinācijas procesu.

Viņa atzina, ka sociālas aprūpes centru klienti izrādījuši gana lielu atsaucību vakcinēties, mazāka atsaucība un ieinteresētība potēties bijusi tieši centru darbiniekiem. Tā liecinot aptauju dati, sacīja Juhņēviča.

Viņa gan piebilda, ka sociālās aprūpes centru klienti gan esot aptaujāti par pašu vakcinācijas faktu, nevis par potēšanu ar konkrētu vakcīnu.

Juhņēviča informēja, ka kopš piektdienas, 5. februāra, līdz svētdienas, 7. februāra, pulksten 21. 30 vietnē "manavakcina.lv" potei bija reģistrējušies vairāk nekā 55 000 iedzīvotāju.

Jau vēstīts, ka Latvija svētdien saņēmusi ražotāja "AstraZeneca" vakcīnas "Covid-19 Vaccine AstraZeneca" pirmo daļu jeb 7200 devas, informēja Nacionālajā veselības dienestā.

Tas gan ir mazāk nekā sākotnēji plānots. Vēl piektdien dienests informēja, ka paredzēta 13 439 devu piegāde, bet sestdien precizēja, ka pirmajā pievedumā tiks saņemtas 7200 devas.

Šī ir divu injekciju vakcīna, kas nozīmē, ka katram iedzīvotājam jāsaņem divas tās devas. Otrā jāievada četras līdz 12 nedēļas pēc pirmās devas.

Piektdien ikvienam iedzīvotājam tapa pieejama agrīnā pieteikšanās vakcinācijai platformā "manavakcina.lv". Veselības ministrija aicina visus Latvijas iedzīvotājus, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, turpināt pieteikties. Vietne "manavakcina.lv" ir pirmā no četrām plānotajām pieteikšanās iespējām.

Pavisam drīz darbu sāks arī tālruņa līnija pieteikumu reģistrēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!