Foto: LETA
Latvijas vēlētāji nobalsos par Saeimas atlaišanu un pēc tam ārkārtas vēlēšanās ievēlēs parlamentu, kas atbalstīs Krievijai draudzīgāku valdību, prognozē privātā ASV ārpolitikas analītiķu kompānija "Strategic Forecasting" ("Stratfor").

"Vēlētāju aptaujas norāda, ka, ja referendums izdosies, kas ir iespējams, mainīsies arī valdošās koalīcijas sastāvs Latvijas parlamentā. Krievija varētu izmantot politisko satricinājumu, lai vairotu savu ietekmi Rīgā un Baltijā," prognozē "Stratfor".

"Stratfor" gan neuzskata, ka referenduma un ārkārtas Saeimas vēlēšanu rezultātā, Latvija nonāks Krievijas ietekmes sfērā, taču, nākot pie varas jaunai valdībai, Latvija palīdzētu Krievijai bremzēt Lietuvas centienus veidot patstāvīgu enerģētikas politiku. Kā piemēru analītiķi min Valsts prezidenta Andra Bērziņa izteikto skepsi par Latvijas līdzdalību kodolspēkstacijas celtniecība Lietuvā, Visaginā.

1996.gadā dibinātais uzņēmums, kas sevi dēvē par privātu "globālu izlūkdienestu", prognozē, ka izmaiņas Latvijas valdošā koalīcijā pēc ārkārtas Saeimas vēlēšanām veicinās arī bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosme dibināt Zatlera reformu partiju (ZRP). Partijas dibināšanas kongress notiek šodien, Rīgā.

"Stratfor" analītiķis norāda, ka ZRP ieguvusi nozīmīgu vēlētāju atbalstu un aptaujas liecinot, ka aptuveni trešā daļa Latvijas pilsoņu balsotu par ZRP, vienlaikus mazinot atbalstu Ministru prezidenta Valda Dombrovska pārstāvētajai politiskajai aliansei "Vienotība" (V). Vienlaikus pieaugot "vadošās opozīcijas partijas" "Saskaņas centrs" (SC) popularitāte, un tas notiekot uz valdošās koalīcijas rēķina.

"Stratfor" rakstā teikts, ka Krievijai esot labākas attiecības ar Latviju nekā ar Lietuvu un Igauniju, tādēļ, mainoties valdībai Rīgā, Krievija varēs sekmīgāk izspēlēt savu "rafinētu" politiku Baltijas reģionā.

"Stratfor" birojs atrodas Teksasa štatā, Otsinas pilsētā. Kompāniju dibinājis ungāru imigrants, politologs un bijušais vairāku ASV augstskolu mācību spēks Džordžs Frīdmans. Biznesa portāls "Nozare.lv" pārliecinājās, ka "Stratfor" vadītājs un uzņēmuma analītiķu komentāri par dažādiem notikumiem pasaules politikā ir bieži citēti ASV un starptautiskajos medijos, tostarp telekanālos CNN un BBC.

Jau ziņots, ka šodien no plkst.7 līdz 22 notiks tautas nobalsošana par 10.Saeimas atlaišanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!