Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tieslietu ministrija ceturtdien apsūdzēja četras Baltkrievijas amatpersonas gaisa pirātismā par "Ryanair" lidmašīnas piespiedu nosēdināšanu Minskā 2021. gada 23. maijā ar mērķi aizturēt baltkrievu opozicionāru.

Apsūdzības tika izvirzītas Baltkrievijas gaisa satiksmes kontroles valsts uzņēmuma "Belaeronavigacija" ģenerāldirektoram Leonīdam Čuro un ģenerāldirektora vietniekam Oļegam Kazjučicam, kā arī diviem Baltkrievijas valsts drošības dienesta aģentiem, kuru pilna identitāte prokuroriem nebija zināma.

Viņiem Manhatanas federālajā tiesā tika izvirzītas apsūdzības gaisa pirātisma īstenošanas plānošanā, piedaloties viltus sprādziena draudu sarīkošanā, lai piespiestu lidmašīnu mainīt kursu un nolaisties Minskā.

Pēc lidmašīnas nolaišanās Baltkrievijas kriminālpolicija aizturēja vienu no tās pasažieriem - opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas štāba locekli, opozīcijas medija "Nexta" dibinātāju un bijušo galveno redaktoru Romānu Protaseviču, kuram Baltkrievijā draud nāvessods. Tika aizturēta arī Protaseviča draudzene Sofija Sapega, kas arī bija starp lidmašīnas pasažieriem.

ASV prokurors Demjens Viljamss paziņojumā presei pavēstīja, ka apsūdzētie pārkāpuši standartus, kurus pasaules valstis ievēro pasažieru lidmašīnu drošības uzturēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!