Foto: LETA

ASV brīdinājušas savus pilsoņus Latvijā 16.martā būt īpaši modriem un pievērst pastiprinātu uzmanību drošībai, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Šāds paziņojums publicēts ASV vēstniecības mājaslapā internetā – sadaļā, kur tiek publicēti būtiski paziņojumi ASV pilsoņiem, kuri dzīvo vai viesojas Latvijā.

"ASV pilsoņiem tiek atgādināts, ka pat miermīlīgas demonstrācijas var pāraugt konfrontācijā un eskalēties vardarbība. Pārskatiet savus drošības plānus, iepazīstiet apkārtni, esiet informēti par vietējiem notikumiem un sekojiet līdzi jaunākajai informācijai vietējās ziņu pārraidēs. Saglabājiet augstu modrības līmeni un veiciet nepieciešamos soļus, lai būtu drošībā," norādīts paziņojumā.

ASV vēstniecībā skaidro, ka šis paziņojums pirms 16.marta pasākumiem tiek publicēts jau vairākus gadus pēc kārtas, jo piesardzības nolūkos ASV pilsoņi regulāri tiek informēti par jebkuru liela mēroga demonstrāciju, arī ja vēstniecība uzskata, ka pasākums noritēs mierīgi.

Tiesību eksperte Ilona Kronberga raidījumam norādīja, ka šāda prakse ir apsveicama, un uzskata, ka brīdinājumā vērts ieklausīties arī Latvijas iedzīvotājiem.

"Manuprāt, tas ir ļoti normāli, ka vēstniecība rūpējas par saviem pilsoņiem. Tas arī ir vēstniecības uzdevums. Tikpat labi mēs varētu šo attiecināt arī uz Latvijas iedzīvotājiem - saglabāt toleranci un cieņpilnu attieksmi vienam pret otru un neļaut atsevišķu vēstures notikumu interpretāciju pavērst tā, lai tas traucētu sabiedrisko kārtību un drošību," skaidroja Kronberga.

Šogad 16.martā pie Brīvības pieminekļa atļauti visi pieteiktie pasākumi – "Daugavas vanagu" rīkotais gājiens, "Nacionālo karavīru atbalsta" biedrības sapulce, pie pieminekļa pulcēsies arī nacionālradikālā biedrība "Gustava Celmiņa centrs" un "Latvijas Antinacistiskās komitejas" pārstāvji.

Drošības policijas vērtējumā katru gadu pastāv risks, ka konfrontācijas leģionāru piemiņas pasākumos var pāraugt vardarbīgās sadursmēs, bet politiķi cer, ka nākamā pirmdiena tiks aizvadīta bez provokācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!