Foto: Reuters/Scanpix

ASV izvietos mehanizēto brigādi sešās Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs, tai skaitā Latvijā, lai stabilizētu drošības situāciju pēc Krievijas agresijas Ukrainā, apliecinājis ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters.

Izvietotā militārā tehnika un ekipējums varēs nodrošināt rotas vai bataljona līmeņa kaujas spējas katrā valstī un varēs tikt pārvietots pa reģionu militāro mācību un vingrinājumu vajadzībām, skaidroja Kārters 23.jūnijā, tiekoties ar Latvijas Aizsardzības ministrijas valsts sekretāru Jāni Sārtu Tallinā, Igaunijā.

Sārts tikšanās laikā pateicās Kārteram par ASV ieguldījumu reģionālās drošības stiprināšanā, nosūtot uz Baltijas valstīm rotācijas spēkus operācijas "Atlantic Resolve" ietvaros, kas ir pierādījums sabiedroto klātbūtnei un apliecinājums NATO Vašingtonas līguma 5.panta uzticamībai.

"ASV kā mūsu stratēģiskais partneris pierāda, ka Amerikas iedzīvotāji ir gatavi iestāties par Baltijas valstu brīvību un demokrātiskajām vērtībām ne tikai vārdos, bet arī darbos," uzsvēra Sārts. "Laikā, kad pēc Krievijas agresijas Ukrainā ir pārkāpti tie starptautiskie principi, kas pasaulē pastāvējuši kopš Otrā pasaules kara beigām, tieši sabiedroto valstu solidaritāte ir svarīgākais starptautiskā miera un drošības garants."

ASV Senāts par nodomu izvietot ASV militāro aprīkojumu Austrumeiropā paziņoja jau šā gada februārī, savukārt Pentagons jūnijā apstiprināja, ka apsver iespēju vairākās Baltijas un Austrumeiropas valstīs plāno izvietot tankus, kājnieku kaujas mašīnas un citu smago bruņojumu militāro mācību vajadzībām.

Pildot NATO samita Velsā pieņemto lēmumu par alianses spēku pastiprināšanu tās austrumos, pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas pērnā gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir sākusi mācību operāciju "Atlantic Resolve".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!