Foto: DELFI
Jaunais ASV vēstnieks Latvijā, visdrīzāk, būs karjeras diplomāts Marks Pekala.

Pekalu darbam Latvijā nominējis ASV prezidents Baraks Obama. Gala vārds par jauno Latvijas vēstnieku vēl jāsaka ASV Senātam, kura Ārlietu komiteja diplomātu uzklausīja aizvadītajā nedēļā.

Uzrunājot Ārlietu komitejas locekļus, Pekala uzsvēra ASV ciešo politisko un ekonomisko sadarbību ar Latviju, kā arī apstiprināšanas gadījumā solīja stiprināt abu valstu divpusējās attiecības.

Pekala norādīja, ka Latvijā, neskatoties uz līdz šim sasniegto progresu, vēl aizvien norit cīņa par atsevišķiem vēstures jautājumiem, kā arī vēl joprojām darbs darāms, lai veicinātu sociālo integrāciju. "Gandrīz trešā daļa Latvijas iedzīvotāju ir krievi, no kuriem gandrīz 300 000 ir nepilsoņi. Mēs vēlētos iedrošināt Latvijas valdību apsvērt pasākumus, kas uzlabotu integrāciju šajā sabiedrības daļā, mēs ceram, ka nesenais valodu referendums no abām pusēm var tikt izmantots, lai sāktu konstruktīvu dialogu starp krieviem un latviešiem," sacīja diplomāts.

Tāpat viņš Senāta Ārlietu komitejai norādīja: lai arī Latvija progresējusi jautājumā par holokaustu, vēl ir daudz darāmā, lai risinātu holokausta mantojumu un īpašuma restitūcijas jautājumus.

Pekala ir karjeras diplomāts, patlaban vada Cilvēkresursu biroja Iesācēju nodaļu. No 2007. līdz 2010.gadam viņš bijis vēstnieka vietnieks ASV pārstāvniecībā Francijā, no 2005.gada līdz 2007.gadam strādājis Eiropas un Eirāzijas birojā, bet no 2002.gada līdz 2005.gadam - ASV pārstāvniecībā Igaunijā. 2001.gadā Pekala bijis Nacionālajā drošības padomē atbildīgs par jautājumiem, kas saistīti ar Krieviju. Tāpat Pekala strādājis pārstāvniecībā NATO un nodarbojies ar dažādiem jautājumiem Azerbaidžānā un Polijā.

Pekala studējis Mičiganas universitātē un Kolumbijas universitātē. Viņš ir precējies, ģimenē aug divi septiņus un desmit gadus veci bērni.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka līdzšinējā vēstniece Džūdita Gārbere Latviju varētu pamest šā gada jūlija sākumā, bet jaunais vēstnieks ierasties Rīgā varētu jau rudenī.

Gārbere, kura arī ir karjeras diplomāte, darbu Latvijā sāka pirms gandrīz trīs gadiem - 2009.gada augustā. Viņas priekšgājējs Čārlzs Larsons Rīgu pameta pēc nepilna gada darba līdz ar jaunā ASV prezidenta Obamas ievēlēšanu amatā. Iepriekš nepilnus trīs gadus ASV vēstnieces Latvijā pienākumus pildīja Ketrīna Toda Beilija. Pirms viņas šos pienākumus trīs gadus pildīja Braiens Karlsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!