Foto: EPA/LETA

ASV kongresmeņi apliecinājuši stingru un nemainīgu ASV atbalstu Latvijas drošībai, informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs trešdien tikās ar ASV Demokrātu partijas kongresmeņiem Ēriku Svalvelu (Eric Swalwell) un Čārlzu Albertu Daču Rupersbergeru (Charles Albert Dutch Ruppersberger), kuri Latvijā ieradās no Krievijas reģionālās vizītes ietvaros.

Uzsākot sarunu, ārlietu ministrs uzsvēra, ka regulāras augsta līmeņa ASV amatpersonu vizītes sniedz Latvijai svarīgu politisko atbalstu, kā arī aicināja kongresmeņus arī turpmāk atbalstīt Latviju un Baltijas valstis, pievienojoties Baltijas atbalsta grupai ( House Baltic Caucus) Pārstāvju palātā.

Ministrs augstu novērtēja ASV vadošo lomu NATO kolektīvās aizsardzības stiprināšanas pasākumos Baltijas valstīs, kā arī uzsvēra nepieciešamību turpināt sabiedroto ilgtermiņa militāro klātbūtni Latvijā. Ministrs uzsvēra, ka arī Latvija no savas puses sniedz ieguldījumu valsts aizsardzības spēju uzlabošanā, ko apliecina mērķis paaugstināt izdevumus valsts aizsardzībai, jau sākot ar 2016. gadu, līdz tiks sasniegti 2% no IKP 2018. gadā.

Atbildot uz ministra teikto, kongresmenis Rupersbergers pozitīvi novērtēja Latvijas un ASV divpusējo sadarbību, kā arī sadarbību NATO ietvaros un norādīja, ka "ASV atbalsts Latvijas drošībai ir stingrs un nemainīgs". Savukārt kongresmenis Svalvels ne tikai izcēla ASV un Latvijas stratēģisko partnerību, bet uzsvēra arī nepieciešamību attīstīt divpusējo ekonomisko sadarbību. Vienlaikus viņš interesējās par Latvijas enerģētiskās neatkarības stiprināšanas procesu un pieņemtajiem lēmumiem.

Sarunā tika apspriesta arī Transatlantiskā tirdzniecības un investīciju partnerības (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP) līguma sarunu gaita, esot vienisprātis, ka līguma noslēgšana stiprinās ne tikai ekonomisko sadarbību un investīciju piesaisti starp Eiropas Savienību un ASV, bet tam būs arī ģeopolitiska nozīme.

Rinkēvičs ar kongresmeņiem pārrunāja arī aktuālos reģionālos un starptautiskās drošības jautājumus, tai skaitā notikumus Ukrainā, Sīrijas krīzi, kas ir izraisījusi lielāko migrācijas vilni kopš Otrā pasaules kara, globālo terorismu un kiberdrošību.

Padziļināta diskusija izvērtās par nepieciešamību palielināt atjaunojamās enerģijas izmantošanu gan Latvijā, gan ASV. Ārlietu ministrs šo jautājumu saistīja ar Parīzē gaidāmo klimata konferenci, norādot, ka: "Klimata pārmaiņu konferencē Parīzē pasaules valstīm ir uzstādīts mērķis sasniegt vērienīgu un globālu klimata pārmaiņu vienošanos. Aicinām arī Amerikas Savienotās Valstis dot savu ieguldījumu šajā procesā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!