Ietekmīgais ASV kongresmenis Toms Lantoss (Tom Lantos) uzskata, ka nacistiskajos kara noziegumos aizdomās turētais Austrālijas pilsonis Konrāds Kalējs ir jātiesā.
Lantoss trešdien preses konferencē pauda viedokli, ka ir pietiekoši pierādījumi, lai Kalēju nodotu tiesai. "Ja viņš ir nevainīgs, izies brīvs no tiesas zāles," sacīja kongresmenis.

Viņš izteica cerību, ka Latvijas varas iestādes veiks visus pasākumus, lai nodotu tiesai tos cilvēkus, kuri ir izdarījuši noziegumus pret cilvēci.

"Ne jau tik daudz, lai sodītu šos cilvēkus.. jautājuma būtība ir nācijas gods un cieņa," pauda Lantoss. Viņš izteica pārliecību, ka Latvija rīkosies pareizi.

Kongresmenis uzsvēra, ka spēcīgas demokrātiskas iekārtas veidošanai ir nepieciešams, lai sabiedrība būtu godīga pret sevi. Viņaprāt, ir atklāti jāielūkojas pagātnē, gan atceroties patīkamos notikumus, gan vēstures "neglītās lappuses".

Lantoss atzina, ka neviens negrib publiski "mazgāt savu netīro veļu", tomēr arī Latvijai vajadzētu atcerēties nepatīkamās vēstures lappuses, jo tas stiprina demokrātiju.

Viņš uzsvēra, ka cilvēktiesību pārkāpumi ir jānosoda neatkarīgi no tā, kas tos ir veicis, un nedrīkst būt divi standarti, nosodot cilvēktiesību pārkāpumus.

ASV Kongresa pārstāvis, kurš pats cietis holokaustā, atzina, ka trešdien, apmeklējot Okupācijas muzeju, ir guvis ļoti saviļņojošus iespaidus.

Ažiotāža ap Kalēju izcēlās pēc kārtējā Simona Vīzentāla centra paziņojuma, kurā Lielbritānija tika aicināta tiesāt kara noziegumos apsūdzēto. Lielbritānija jau paziņojusi, ka izraidīs Kalēju, savukārt Austrālija norādījusi, ka tai nav tiesību Kalēju nepieņemt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!