ASV konteineri ar Afganistānā izvietotajiem spēkiem paredzēto kravu tuvākās stundās pametīs Latviju, aģentūrai AFP ziņoja transportēšanas operācijai tuvs avots.

"Krava ir pametusi Rīgas ostu un gaida uz dzelzceļa platformas, lai pabeigtu dokumentu kārtošanu. Vilciens Rīgu pametīs tuvākajās stundās," pavēstīja informētā persona, kas vēlējās palikt anonīma.

ASV vēstniecība Latvijā pirmdien paziņoja, ka ASV plāno caur Latviju, Krieviju, Kazahstānu un Uzbekistānu uz Afganistānu nosūtīt 20-30 vilcienu sastāvus nedēļā.

Pirmajā vilciena sastāvā ir 100 konteineri, kas nosūtīti caur Rīgas ostu.

Kā iepriekš rakstīja laikraksts "Biznes&Baltija", Krievijas piekrišanu kravas tranzītam ASV saņēmušas tikai pēc tam, kad Džordžu Bušu Baltajā namā nomainīja Baraks Obama. Oficiāla Maskavas atļauja saņemta jau tad, kad pirmā konteineru partija bija ceļā uz Rīgu. Krievija izvirzījusi nosacījumu, ka krava nedrīkst būt militāra rakstura.

Krievijas mediji nedēļas sākumā, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, ziņoja, ka uz Afganistānu tiks sūtīti kamuflāžas materiāli, pārtika un civilais aprīkojums.

Kā rakstīja "Biznes&Baltija", ja vilcienu pārkraušanas pieredze izrādīsies sekmīga, uz Afganistānu sūtāmo kravu apjoms varētu sasniegt 700 konteinerus nedēļā, kurus vestu 20-30 vilciena sastāvi.

Nozares sniegtā informācija liecina, ka viena konteinera transportēšana Latvijas teritorijā var maksāt 400-450 eiro (280-315 latus). Šādu naudu iegūst transporta ķēdē iesaistītās kompānijas. Līdz ar to, ja šāds tranzīta koridors sāks darboties, Latvijas ekonomikas ieguvums gadā varētu būt 15,5 miljoni eiro (10,85 miljoni latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!