Abi ASV senatori Ričards Lugars (Richard Lugar) un Džons Makkeins (John McCain), Jūrmalā tiekoties ar Latvijas prezidenti, pauduši atbalstu Baltijas valstu uzaicināšanai NATO.
Makkeins prezidentei paudis atbalstu ne tikai centienos iestāties NATO, bet arī sāktajām reformām citās jomās, piemēram, ekonomikā un tieslietās. Viņš teicies esam patiesi iespaidots no Latvijas sasniegumiem un straujo attīstību, ko ne vienmēr iespējušas citas valstis. Prezidente pateikusies par labajiem vārdiem un norādījusi, ka senatoru atbalsts būs ļoti būtisks, kad NATO no kandidātvalstīm būs jāizvēlas tās, kuras ir gatavas uzņemšanai.

Abas amatpersonas runājušas arī par Krievijas nostāju attiecībā uz NATO paplašināšanos, kura, kā zināms, asi iestājas pret Baltijas uzņemšanu. Sarunu biedri bijuši vienisprātis, ka Baltijas uzņemšana aliansē palīdzētu veidot arī jauna līmeņa attiecības ar Krieviju, ko apliecinot jauno NATO dalībvalstu - Polijas, Čehijas un Ungārijas - piemērs.

Lugars, ar kuru Vaira Vīķe - Freiberga tikās sestdien, izteicies par nepieciešamību Baltiju Ziemeļatlatijas aliansē uzaicināt jau nākamajā galotņu sanāksmē Prāgā 2002.gadā. Viņš arī sacīja atzinīgus vārdus par straujo attīstību, ko Latvija panākusi atjaunotās neatkarības desmit gados, stiprinot demokrātiju, tirgus ekonomiku un tieslietu sistēmu.

Prezidente augstu novērtējusi Lugara nostāju, kā arī pateikusies par vairākkārtējām senatora runām NATO paplašināšanās sakarā, kurās aizstāvēta Baltijas valstu uzņemšanas nepieciešamība. "Jūsu publiski paustais atbalsts ir pozitīvs stimuls NATO paplašināšanās debatēs," sacīja prezidente. Abas puses bija vienisprātis, ka ASV prezidenta Džordža Buša runa Varšavā bija vēsturiski dziļi nozīmīgs pavērsiens debatēs par NATO nākotni.

Abi senatori, kas ilgstoši bijuši Baltijai labvēlīgi NATO paplašināšanās jautājumos, devušies tūrē pa Baltijas valstīm. No Latvijas Lugara ceļš ved uz Lietuvu, bet pēc tam uz Maskavu, savukārt Makkeins Latvijā ieradās no Igaunijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!