ASV senators Mičs Makkonels, šodien tiekoties ar Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, uzsvēra, ka jautājumā par Latvijas okupāciju nevar būt divu domu, informēja prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga.

Makkonels informēja Latvijas prezidenti, ka viņš kopā ar saviem kolēģiem Maiku Krapo un Džimu Demintu šodien apmeklēja Okupācijas muzeju, kur redzētais uz viņiem atstājis lielu iespaidu. Fakti runā paši par sevi, muzejā redzēto komentējis ASV politiķis.

ASV senators atgādināja, ka ASV nekad nav atzinusi PSRS veikto Baltijas valstu okupāciju un atbalstīja šīs valstis, cīnoties par svešas valsts karaspēka izvešanu.

Vīķe-Freiberga ASV politiķiem izteica pateicību gan par ASV prezidenta Džordža Buša atbalstu, pasaulei skaidrojot 2.pasaules kara iznākumu, gan arī par ASV Kongresa un Senāta skaidro atbalstu, prasot atzīt Baltijas valstu okupācijas faktu.

Sarunās ticis runāts arī par Latvijas un ASV divpusējām attiecībām, sadarbību NATO ietvaros, kā arī par Eiropas Savienības nākotni, īpaši Eiropas konstitūcijas kontekstā. Latvijas prezidente uzsvērusi, ka Latvija aktīvi darbojas Eiropas Savienības kaimiņu politikā, līdzdarbojoties demokrātisma vērtību izplatīšanā.

Senatori atzīmējuši, ka ASV arī turpmāk centīsies atbalstīt Latvijas tālāku ekonomisko un demokrātijas izaugsmi.

Senators Makkonels ir ASV Senāta Republikāņu partijas vairākuma līdera vietnieks un aktīvi darbojas kā vecākais ASV Senāta Asignēšanas komitejas loceklis.

Senatora Makkonela dzīvesbiedre ir ASV nodarbinātības ministre Eleina Čao, kura 1992.gadā lika pamatus pirmajām ASV Miera korpusa palīdzības programmām Baltijas valstīs.

Rīt ASV senators Makkonels un delegācija tiksies ar Saeimas priekšsēdētāju Ingrīdu Ūdri (ZZS), Saeimas deputātiem un ārlietu ministru Arti Pabriku (TP).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!