Foto: Publicitātes foto

Ceturtdien ASV Senāts apstiprināja ASV vēstnieka Latvijā amatam nominēto Marku Pekalu, kuru ASV prezidents Baraks Obama nominēja šā gada 17.februārī, portālu "Delfi" informēja ASV vēstniecības Rīgā Preses un kultūras nodaļā.

Pašreizējās ASV vēstnieces Džūditas Gārberes pilnvaru termiņš Latvijā beigsies jūlijā, un jaunais vēstnieks Latvijā varētu ierasties vasaras beigās.

Kopš 2010.gada augusta Pekala vada Cilvēkresursu biroja iesācēju nodaļu Valsts departamentā. No 2007. līdz 2010 gadam viņš bija vēstnieka vietnieks ASV vēstniecībā Parīzē. No 2005. līdz 2007. gadam Pekala strādāja par ASV Valsts sekretāra palīga vietnieku ASV Valsts departamenta Eiropas un Eirāzijas lietu birojā, kur pārraudzīja ASV divpusējās attiecības ar piecpadsmit Skandināvijas, Baltijas un Centrāleiropas valstīm.

No 2002. līdz 2005. gadam Pekala bija vēstnieka vietnieks ASV vēstniecībā Igaunijā. Pirms tam Nacionālajā drošības padomē viņš bija atbildīgs par jautājumiem, kas saistīti ar Krieviju. No 2000. līdz 2001. gadam Pekala bija vecākais ierēdnis Valsts departamenta vadības centrā un īpašais palīgs jauno neatkarīgo valstu goda vēstniekam.

1998.-1999. gadā Pekala bija Džordžtaunas universitātes dekāns, un lasīja lekcijas par ASV-Krievijas attiecībām un Eiropas drošību. No 1995. līdz 1998. gadam viņš bija ASV misijas NATO pirmais sekretārs, kur viņš piedalījās pārrunās un NATO-Krievijas Pamatakta izstrādē un NATO Stratēģiskā koncepta izstrādē. Pirms darba NATO Pekala ir strādājis arī Polijā, Valsts Departamenta Krievijas jautājumu nodaļā un politiski-militāro jautājumu birojā.

Pekala ir precējies un ģimenē aug divas meitas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!