ASV vēstnieks Latvijā Braiens Karlsons piektdien Latvijas pārstāvjiem dāvinās aizsargtērpus, vides piesārņojuma noteikšanas aparatūru un bakterioloģisko un radioaktīvo noziegumu pierādījumu meklēšanas komplektus 240 tūkstošu ASV dolāru vērtībā.
Šis ASV valdības dāvinājums ir ietverts nesen starp Latviju un ASV noslēgtā Masu iznīcināšanas līdzekļu neizplatīšanas līgumā. Ceturtdien Karlsons, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks Aivars Straume, kā arī semināra vadītāji - ASV Aizsardzības departamenta virsnieks majors Alans Hestors un Tieslietu departamenta pārstāvis Arnolds Bells žurnālistiem apliecināja savu gandarījumu par abu valstu valdību līgumu, kā arī par aizsargtērpu un aparatūras pielietojumu.

"Diemžēl mūsdienu pasaulē nepieciešams rūpēties par savas valsts un tās pilsoņu aizsardzību pret masu iznīcināšanas līdzekļiem, taču es ļoti ceru, ka manas valdības dāvināmo aparatūru nekad nenāksies pielietot praksē," tikšanās laikā teica Karlsons. Viņš pauda gandarījumu par to, ka Latvijas valdība pievērš uzmanību šādām lietām, kā arī par to, ka Latvijas rīcībā nonāks daudz modernas aparatūras un aizsargtērpu.

"Mums jābūt gataviem uz daudz ko, jo mēs esam tranzītvalsts," piebilda Straume. "Man ir prieks, ka mūsu speciālistu apmācību veic tieši ASV pārstāvji, jo tā ir valsts, kurai cīņā pret starptautisko terorismu ir vistiešākais sakars un liela pieredze." Straume Karlsonam kā atzinības apliecinājumu 11.septembra notikumos bojā gājušajiem ASV ugunsdzēsējiem un policistiem pasniedza VUGD piemiņas zīmi. Žurnālistiem arī praksē tika demonstrēti Latvijai dāvināmie aizsargtērpi un aparatūra, kuru komentēja ASV Federālā izmeklēšanas biroja instruktors Stīvens Patriks.

No 15. līdz 19.aprīlim Ugunsdzēsības tehniskajā skolā notiek seminārs, kura laikā notiek ASV vēstniecības, Aizsardzības departamenta un Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) rīkots masu iznīcināšanas līdzekļu apkarošanas programmas seminārs "Operācijas nozieguma vietā". Tajā amerikāņu instruktoru vadībā 30 dalībnieki un desmit novērotāji no Latvijas apgūst ASV dāvināmo aizsargtērpu un aparatūras pielietošanu. No rītiem semināra dalībniekiem ir teorētiskās, bet pēcpusdienās - praktiskās nodarbības.

Semināra programma izstrādāta to Latvijas aizsardzības struktūru apmācībai, kas atbildīgas par iespējamo masu iznīcināšanas ieroču izraisīto negadījumu vai ekoloģisko katastrofu novēršanu - VUGD, Drošības policijai, Satversmes aizsardzības birojam un Katastrofu medicīnas centram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!