Foto: Reuters/Scanpix

Līdz šim ASV smagās tehnikas pārvietošana Latvijā būtiskas problēmas nav radījusi, taču jebkuras valsts tanki mežainā apvidū nevar izmantot visas savas priekšrocības, norāda Latvijas Aizsardzības ministrija (AM).

Lūgta skaidrot, vai smagās militārās tehnikas izmantošana Latvijā ir apgrūtināta, AM Preses nodaļā atbildēja, ka tanki purvainā un mežainā apvidū tiešām nevar izmantot visas savas spējas un priekšrocības. "Tas attiecas uz jebkuras valsts smago militāro tehniku, ne tikai uz ASV," uzsvēra AM.

Ministrija norāda, ka mācībām un treniņiem smagajai militārajai tehnikai Ādažu poligons ir ļoti piemērots, proti, tajā var veikt arī kaujas šaušanas uzdevumus, kā tas tika darīts šogad.

ASV tanki "Abrams", kas šogad ieradās Latvijā operācijā "Atlantic Resolve", poligonā veica kaujas šaušanas sertifikācijas uzdevumus, kā arī piedalījās militārajās mācībās. Tanki tika nogādāti uz Ādažiem no Rīgas ostas pa lielceļu ar smagajām automašīnām.

Savukārt pagājušajā gadā ASV tankus "Abrams" un bruņumašīnas "Bradley" nogādāja Ventspils ostā un pārveda uz Ādažiem (Garkalnes staciju) ar vilcienu. Arī toreiz ar pārvietošanu problēmu nav bijis, uzsvēra ministrijā.

Ministrija arī norāda, ka mobilitāte bija viens no aspektiem, kāpēc Sauszemes spēku kājnieku brigādes mehanizācijai tika pieņemts lēmums no Lielbritānijas iegādāties kāpurķēžu kaujas mašīnas CVRT. Tā ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar ļoti augstu mobilitāti, kas neprasa attīstīt smagnēju inženiertehnisko bāzi. Šāda tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijā pieejamiem koplietošanas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī ārpus ceļu tīkla.

Jau ziņots, ka ASV armijas Eiropā delegācija Latvijā secinājusi, ka smagās militārās tehnikas izmantošana Baltijas valstu teritorijā ir apgrūtināta, nesen vēstīja ASV militārais žurnāls "Stars and Stripes".

ASV armijas Eiropā komandiera ģenerālleitnanta Frederika Bena Hodža vadībā ASV armijas Eiropā 21. nodrošinājuma pavēlniecības delegācija šomēnes veica teritoriju apsekošanu Vācijā, Latvijā un Polijā. Vizīte bija daļa no plašākiem centieniem uzlabot sadarbības, gatavības un līderības spējas starp ASV, NATO sabiedrotajiem un partnervalstīm un izdevība izpētīt iespējas paātrināt ieroču un militārās tehnikas virzību reģionā.

ASV armijas Eiropā pulkvedis Džefrijs Frenčs intervijā "Stars and Stripes" sacīja, ka, ņemot vērā lielos Krievijas spēkus pāri robežai, tika domāts par smago aprīkojumu, tomēr tam ir savi ierobežojumi šādā teritorijā.

Viņš atzina, ka sākotnējos plānus var nākties grozīt un izmantot vieglāku militāro tehniku, piemēram, bruņutransportierus "Stryker". "Kad ir runa par atvairīšanu, svarīgs ir ātrums," viesojoties Latvijā, uzsvēra Hodžs.

Armijas inženieri norādīja, ka Igaunijā, piemēram, tanki, nobraucot no ceļa, visticamāk, nogrimtu purvā, kurus tā esot iecienījuši Igaunijas aļņi.

Purvi, ierobežoti lielceļu tīkli Baltijas valstīs un pietiekami izturīgu vilcienu vagonu trūkums ASV tanku pārvadāšanai rada vērā ņemamus šķēršļus.

Eiropā smagā aprīkojuma un tehnikas pārvietošanai tiek plaši izmantots dzelzceļš, bet Baltijas valstīs tas ir apgrūtinoši, jo tur dzelzceļa sliedes joprojām atbilst Krievijas standartam. Tas nozīmē, ka uz robežas tehnika jāpārkrauj cita tipa vagonos.

Armija strādā pie tā, lai paplašinātu karavīru kustības brīvību, un tas nozīmē, ka armijas apgāžu maršrutos jāiekļauj vairāk ostu, tiltu un kravas centru, vizītes laikā secinājušas militārpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!