ASV imigrācijas dienests par vīzu režīma pārkāpumu pirmdien grasās uz Latviju izraidīt kādu pirms 10 gadiem ieceļojušu latvieti Viktoru Ginteru, kas dzīvo Minesotā, pirmdien ziņo laikraksts "Neatkarīgā".
Lai gan ik gadu no ASV vidējiem rietumiem imigrācijas dienests izraidot ap 3000 cilvēku, šī deportēšana ASV medijos izraisījusi īpašu uzmanību, jo Ginteram būs jāšķirās no pieciem bērniem un sievas amerikānietes, norāda laikraksts.

"Manam vīram ir svētas saites ar pieciem bērniem, un viņiem jāpaliek kopā. Ieskatieties mūsu bērnu acīs un sirdīs un saprotiet, ka viņu dzīves tiks pilnīgi sagrautas, ja viņi vienkārši aizdzīs Viktoru prom," ASV telekanālam izteikusies Gintera sieva Rošela.

"Nespēju iedomāties savas meitas un dēlus uzaugam bez tēva. Tas ir smagi. Tam tā nevajadzēja notikt. Es vienkārši nespēju iedomāties, kas notiks, ja mana ģimene tiks izšķirta," vietējam telekanālam žēlojies pats Ginters.

ASV imigrācijas dienesta amatpersonas norādījušas, ka vienkārši pilda tiesneša lēmumu, kas viņiem ir obligāts. "Ja pagātnē bijuši likumpārkāpumi, radniecība ar ASV pilsoni nerada nekādu tiesisku pamatu, kas novērstu deportēšanu," telesabiedrībai teicis ASV imigrācijas dienesta pārstāvis Tims Kaunts.

Vīrieša problēmas sākušās, kad viņš turpinājis uzturēties ASV, lai gan vīzai bija beidzies termiņš. Vairākas reizes viņš tiesas ceļā mēģinājis panākt atļauju palikt, bet ne reizi nav spējis pierādīt, ka, atgriežoties Latvijā, viņam draudētu briesmas. Par labu neesot nākusi arī Gintera pirmās sievas liecība, ka viņš apprecējies vienīgi, lai dabūtu iespēju palikt ASV. Vīrietis šo apgalvojumu noliedzot.

Jau tad, kad aptuveni desmit gadus ilgā juridiskā cīņa par palikšanu ASV bija sākusies, viņš apprecējies otrreiz. ASV medijs ziņo, ka Ginters esot pametis Latviju pirms 10 gadiem, it kā uzskatot, ka ir briesmās politiska saspīlējuma dēļ. Šobrīd Ginters dzīvo Minesotā kopā ar sievu un pieciem bērniem. Viņš esot ģimenes apgādnieks un piepelnoties, trenējot suņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!