ASV Valsts departaments piektdien publiskoja ziņojumu par cilvēku kontrabandas situāciju pasaulē, kurā īpaši kritizēja savus sabiedrotos Tuvajos Austrumos, kamēr Latvija iekļauta otrajā valstu grupā, kurai nav paredzēta īpaša uzraudzība, lai gan tā pilnībā nepilda pat minimālos standartus.
Ziņojumā valstis iedalītas trijās grupās. Valstis, kurās situācija ir ārkārtīgi slikta un kuras necenšas to uzlabot, iekļautas trešajā grupā, un tām var tikt liegta ASV palīdzība.

Savukārt otrās grupas valstis iedalītas divās apakšgrupās. Vienas apakšgrupas valstīm paredzēta īpaša uzraudzība, bet otras apakšgrupas valstīm, kurās situācija ir labāka, - ne.

Ziņojumā atzīts, ka Latvija ir gan cilvēku kontrabandas upuru - sieviešu un bērnu - izcelsmes valsts, gan tranzītvalsts, no kurienes "dzīvā prece" nonāk Vācijā, Spānijā, Lielbritānijā, Itālijā, Kiprā, Šveicē un Ziemeļvalstīs, kur šī "prece" tiek pakļauta seksuālajai izmantošanai.

Seksuālās ekspluatācijas upuru transportēšana notiekot arī valsts iekšienē no lauku rajoniem uz pilsētām, teikts ziņojumā.

Uzsvērts, ka Latvijas valdība pilnībā neizpilda minimālos standartus, lai apkarotu cilvēku kontrabandu, taču tā izrādījusi nopietnus centienus šos standartus sasniegt.

Atzinīgi vērtēta īpašo policijas spēku paplašināšana, lai apkarotu cilvēku kontrabandu, taču kritizēta upuru atbalsta sistēmas neesamība un tiesu sistēmas saudzīgā attieksme pret cilvēku kontrabandistiem.

Tajā pašā laikā ASV Valsts departaments pazeminājis Saūda Arābijas, Kuveitas, Kataras un Arābu Emirātu reitingus līdz zemākajam trešajam līmenim.

Ziņojumā norādīts, ka šajās valstīs upuri parasti tiek paverdzināti, nodarbinot viņus kā mājas apkalpotājus un melnstrādniekus, kā arī kamieļu jāšanas žokejus.

Trešajā grupā iekļautas arī tādas valstis kā Bolīvija, Jamaika, Kambodža un Togo, Kuba, Ekvadora un Venecuēla.

Šis grupas valstis, ja tās trīs mēnešu laikā neuzlabo situāciju, var tikt pakļautas sankcijām, arī ASV sniegtās palīdzības apturēšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!