Foto: DELFI
ASV Valsts departaments ir publiskojis ikgadējo ziņojumu par cilvēktiesībām, kurā Latvija visumā vērtēta atzinīgi, taču vienlaikus norādīts uz virkni problēmu.

Kā galvenās Latvijā sastopamās cilvēktiesību problēmas ASV Valsts departaments min aizturēto tiesību pārkāpumus no policijas puses, cietumu slikto stāvokli un pārapdzīvotību, ieslodzītajiem liegto iespēju tikties ar advokātiem, valsts amatpersonu korumpētību, vardarbību pret sievietēm, bērnu tiesību pārkāpumus, cilvēku kontrabandu, kā arī naida kurināšanu pret etniskajām minoritātēm internetā.

Valsts departaments atzīst, ka valstī aktīvi darbojas neatkarīgi mediji, kuri pauž plašu viedokļu spektru, taču norāda, ka saņemtas ziņas par atsevišķiem mēģinājumiem žurnālistus iebiedēt.

Citu piemēru starpā minēta policijas veiktā kratīšana Latvijas Televīzijas žurnālistes Ilzes Naglas dzīvoklī. Turpmāk ziņojuma tekstā arī apgalvots, ka Nagla kopā ar tā saukto Neo jeb Ilmāru Poikānu esot maijā "arestēta par protesta akcijas rīkošanu, neinformējot varasiestādes". Tā kā ziņojums lielā mērā top, pamatojoties uz dažādu nevalstisko organizāciju sniegto informāciju, acīmredzot ASV diplomāti vai nu nav pārbaudījuši visus faktus, vai arī tos pārpratuši.

Ziņojumā minēts arī gadījums septembrī, kad no "Lattelecom" televīzijas iznomājamo filmu piedāvājuma tika izņemta satīriskā īsfilma "Pēdējais Lāčplēsis", jo tā, iespējams, saturot priekšvēlēšanu reklāmas elementus.

Ziņojumā kritizēts arī Rīgas domes aizliegums 16.martā rīkot leģionāru piemiņas gājienu.

ASV Valsts departaments atzinis, ka sabiedrības uztverē valsts iepirkumi ir negodīgi un tiem trūkst caurskatāmības, kā arī norāda uz daudzu ārvalstu uzņēmumu žēlošanos, ka konkursu noteikumu izstrādāšanā piedalījušies arī potenciālie kontrahenti.

Ar pilnu ziņojuma tekstu var iepazīties ASV Valsts departamenta oficiālajā interneta vietnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!