ASV vēstniece Latvijā Ketrīna Toda Beilija uzrunā Latvijas Universitātē otrdien uzsvēra, ka Latvijas iedzīvotājiem jāizdara izvēle par savas valsts nākotni, par demokrātisko vērtību un tiesiskumu stiprināšanu valstī. Viņa pauda izbrīnu par pilsoniskās sabiedrības pasivitāti "situācijā, kad Latvijas brīvību apdraudošā vara ir daudz vājāka" nekā padomju laikos.
Vēstniece pauda, ka pēdējā laikā Latvijā novēroti notikumi, kas šķiet pretrunā ar demokrātiskajām vērtībām, "piemēram, mēģinājumi tiesās ievietot tiesnešus, kas "zinās, kas jādara", mēģinājumi manipulēt ar likumiem, kas nosaka drošības iestāžu darbību, lai pieļautu lielāku politisko iejaukšanos, publiskas kampaņas, kas diskreditē tiesības un likuma varu sargājošas institūcijas".

Vēstniece arī pauda, ka ir redzējusi, kā godīgus un čaklus cilvēkus "ir salauzusi prasība sekot neievēlētu amatpersonu – mākoņos vai pie jūras – dotajām norādēm".

Vēstniece uzsvēra Latvijas valsts progresu demokrātijas stiprināšanā pēc neatkarības atgūšanas, un reizē jautāja – vai "trīs gadus pēc iestāšanās ES un NATO Latvija turpinās īstenot reformas un nostiprināt tiesiskas valsts principus, palielināt caurskatāmību un attīstīties kā brīva un demokrātiska valsts? Vai arī Latvija, jūtoties droša kā ES un NATO dalībvalsts, nolems, ka grūtais darbs jau padarīts, un ļaus valstij kļūt par rotaļu laukumu dažiem indivīdiem, kas lēmumus pieņem tā, lai ieguvēji būtu viņu draugi?"

Vēstniece uzsvēra, ka demokrātijas stiprināšanai ir vajadzīga brīva un aktīva prese, spēcīgas un neatkarīgas tiesībsargājošās iestādes, uzticama tiesu sistēma, kas brīva no iejaukšanās, likumdevējvara, kas spēj nodrošināt efektīvu kontroli, un, vissvarīgākais, informēti un aktīvi iedzīvotāji. "Tieši informēti un aktīvi iedzīvotāji – tas ir vissvarīgākais, jo tieši cilvēkiem ir vienmēr modri jāvēro viņu ievēlēto amatpersonu darbības," pauda Toda Beilija.

"Latvijas iedzīvotājiem ir jāaizsargā tas, kam viņi tic, kā arī tās vērtības un principus, kas viņiem svarīgi," klāstīja Toda Beilija, atgādinot, ka vara pieder tautai un valdība darbojas tautas interesēs.

"Pirms astoņpadsmit gadiem Baltijas ceļa laikā un pirms sešpadsmit gadiem barikāžu laikā, Latvijas iedzīvotāji bija drosmīgi un nepiekāpās, lai pieprasītu sev brīvību un tiesības, kas viņiem pienākas. Mani pārsteidz, ka situācijā, kad Latvijas brīvību apdraudošā vara ir daudz vājāka, Latvijas iedzīvotāji, šķiet, nevēlas tai pretoties. Varbūt Latvijas iedzīvotājus apmierina dalība Eiropas Savienībā un NATO. Varbūt šīs problēmas nešķiet tik nopietnas. Varbūt jums šķiet, ka tas neatstās iespaidu uz jūsu ekonomisko labklājību. Lēmums jāpieņem tikai Latvijai," sacīja viņa.

Vēstniece atzina, ka arī amerikāņi nav perfekti šajā jomā un "skandāli un korupcija pat pārāk bieži ir mūsu politiskās dzīves daļa. taču neviena valdība, ko veido cilvēki, nekad nebūs perfekta".

Toda Beilija uzsvēra, ka viņa norāda uz šiem jautājumiem, jo starp Latviju un ASV ir draudzīgas attiecības, un "draugiem reizēm ir vienam ar otru jārunā godīgi un atklāti". Viņa arī uzsvēra, ka ASV nevar atrisināt jautājumus Latvijā un to nedarīs, bet var piedāvāt palīdzību tikai kā draugs. "Par to, kādu ceļu Latvija izvēlēsies, jāizlemj Latvijas iedzīvotājiem pašiem, un viņiem tas jādara sevis labā," pauda Toda Beilija. "Mēs atbalstīsim tos, kas aizstāv brīvību. Mēs nerīkosimies citu vietā tad, ja viņiem pašiem ir rīcības brīvība to darīt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!