Foto: DELFI

Tiekoties ar Latvijas un Lietuvas prezidentiem, Amerikas Savienoto Valsts viceprezidents Džo Baidens atkārtoti apliecinājis, ka ASV un NATO ir gatavas nodrošināt visas alianses dalībvalstu drošību, pieļāvis ASV iesaisti Baltijas enerģētiskās neatkarības palielināšanā, kā arī aicinājis Latviju palielināt aizsardzības nozares budžetu.

Baidens atgādināja, ka šopavasar aprit desmit gadi kopš Baltijas valstis kļuvušas par NATO dalībvalstīm. Saskaņā ar viņa sacīto, Baltijas valstis, kas 50 gadus pavadījušas padomju okupācijā, vislabāk saprot brīvības svarīgumu, vēsta "Delfi.lt".

"Šodien es runāju ar saviem kolēģiem – Latvijas un Lietuvas prezidentiem – par situāciju Ukrainā. Vakar es tikos ar Igaunijas prezidentu un Polijas prezidentu un premjerministru. Lietuvieši, latvieši un igauņi pavisam nesen sadevās rokās Baltijas ceļā, arī Ukraina ir parādījusi drosmi, īstenojot ļaužu vēlmi pēc labākas dzīves un integrācijas Eiropā. Krievija izvēlējās nežēlīgu militāru atbildi; aizvadīts referendums, ko neatzīst praktiski neviena pasaules valsts. Tie ir prettiesiski centieni anektēt Krimu," teica Baidens

Uzsākot sarunu, ASV viceprezidents atkārtoti uzsvēra, ka ASV vienmēr ir bijis un būs uzticams sabiedrotais Baltijas valstīm NATO sadarbības un NATO līguma noteikto principu īstenošanā attiecībā uz solidaritāti valstu aizsardzībā un drošībā iespējamas militāras agresijas gadījumā pret kādu no valstīm, portālu "Delfi" informē Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests. Džo Baidens pasvītrojis, ka ASV savus solījumus ir pildījusi iepriekš un pildīs arī nākotnē.

Savukārt Bērziņš pateicās ASV augstākajām amatpersonām - prezidentam un viceprezidentam - par aktīvo pozīciju, kas saistīta ar pēdējā laika notikumiem Ukrainā un Baltijas valstu drošību, par stingra atbalsta paušanu notikušajās telefonsarunās ar Baltijas valstu un Polijas prezidentiem, kā arī uzsvēra, ka tas ir bijis ļoti nozīmīgi Latvijas sabiedrībai un Baltijas valstīm kopumā.

Atsaucoties uz vakardienas telefonsarunu ar Polijas prezidentu Broņislavu Komorovski, kura notika pēc ASV viceprezidenta viesošanās Varšavā, Bērziņš ASV viceprezidentam darīja zināmu, ka šobrīd izšķirīgi svarīga ir Baltijas valstu un Polijas sadarbības stiprināšana aizsardzības jomā gan īstermiņā, gan ilgtermiņā, koordinējot pozīcijas pirms šī gada rudenī gaidāmā NATO samita, tai skaitā, sadarbojoties ar ASV.

"NATO līguma 5.panta nemainīgas darbības uzsvēršana un jūsu un Obamas kunga personīga iesaiste šajā situācijā ir ļoti spēcīgs signāls mūsu sabiedrībai, jo jūsu solījumi vienmēr tiek pildīti," norādījis Latvijas prezidents.

Sarunā tika apspriesti arī vairāki risinājumi, kā rudens NATO samitā varētu tikt stiprināta NATO klātbūtne Baltijas reģionā, ar to saprotot ne tikai gaisa patrulēšanas paplašināšanu, ko ASV jau ir apliecinājusi un atbalsta, bet arī cita veida militāru klātbūtni.

No ASV viceprezidenta izskanēja apstiprinājums tam, ka vakar Varšavā notikušajās sarunās ar Polijas un Igaunijas prezidentiem Baidens ir minējis iespējamu ASV spēku rotāciju Baltijas reģionā un Polijā, kā arī gatavību pastiprināt NATO militāro mācību norisi Baltijā.

Pārrunājot šī brīža situāciju Ukrainā, abas puses bija vienisprātis, ka nekavējoši jāmeklē risinājumi, lai nepieļautu tās eskalāciju. Tāpat sarunas laikā tika pausta stingra nostāja par sankcijām, kur gan Latvija, gan ASV pauda nepieciešamību Eiropas Savienībai iespējami drīzākā laikā koordinēt savu kopīgo nostāju par sankciju pielietošanu.

Baidens arī minējis arī budžeta finansējuma apjoma palielināšanas nepieciešamību aizsardzības jomai Latvijā, kam pilnībā piekrita Latvijas prezidents.

Kā būtisks ASV un ES sadarbību stiprinošs aspekts sarunās vairākkārt tika pieminēts Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līgums, uzsverot, ka gandrīz pirms gada uzsāktās sarunas starp ASV un ES ir jānoslēdz pēc iespējas drīz, ko pilnībā atbalsta arī Latvija.

Kā viens no Baltijas reģiona enerģētiskās drošības stūrakmeņiem sarunās tika minēta gāzes piegāžu diversifikācijas nepieciešamība, kuras viens no risinājumiem varētu būt ASV pēdējos gados atklātā slānekļa gāzes apjomi, kas ASV ir ļāvis kļūt par lielāko dabasgāzes ražotāju pasaulē. Šāds risinājums būtu arī labs signāls par to, ka Eiropai un Baltijai tai skaitā ir alternatīvas un reālas gāzes piegādes iespējas jau tuvākajā laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!