Foto: LETA
Augstākās tiesas (AT) Plēnums pirmdien AT Senāta Civillietu departamenta vadītāja amatā iecēla žurnālista Lato Lapsas grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis" pieminēto tiesnesi Zigmantu Gencu, kuru pēc 2007.gada "ķēķa sarunu" skandāla toreizējais AT priekšsēdis Andris Guļāns atcēla no šī paša amata.

Jauns Civillietu departamenta priekšsēdētājs AT plēnumam bija jāievēl, jo līdzšinējais tā vadītājs Valerijans Jonikāns slimības dēļ lūdza sevi no amata atbrīvot.

AT tiesnesis Jānis Neimanis pēc Genca kandidatūras izvirzīšanas kolēģiem atgādināja, ka Senāts saistībā ar grāmatā publiskotajām ziņām tiesnesim izteica nosodījumu. Neimanis uzsvēra, ka pēc šāda Senāta lēmuma nebūtu pareizi Gencu izvirzīt tādam amatam, jo tas varētu negatīvi ietekmēt AT tēlu. Viņš arī uzsvēra - lai gan skandāla laikā AT viņš vēl nestrādāja, taču esot guvis apliecinājumu, ka grāmatā publiskotās ziņas ir patiesas.

Arī vairāki citi tiesneši atgādināja par tolaik AT Plēnuma izteikto nosodījumu Gencam.

Kolēģu teiktajam nepiekrita AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs, norādot, ka grāmata, kas uzskatāma par literāru darbu, nevar būt par pamatu kāda cilvēka nosodīšanai. Viņš arī minēja, ka bijušais ģenerālprokurors Jānis Maizītis grāmatas izraisītā skandāla laikā AT esot apliecinājis, ka lielākā daļa no teksta esot izdomājums.

Galu galā, 28 no 36 tiesnešiem nobalsojot par, AT plēnums Gencu apstiprināja amatā.

Tāpat Plēnums atkārtoti uz pieciem gadiem amatā pārvēlēja Senāta Krimināllietu departamenta priekšsēdētāju Pāvelu Gruziņu un Civillietu tiesu palātas priekšsēdētāju Gunāru Aigaru.

Pirms trim gadiem iznākušajā Lapsas grāmatā "Tiesāšanās kā ķēķis" bija aprakstīta telefonsaruna starp kādu "Zigmundu Gentu" un advokātu "Arni Gūtupu". Sarunas laikā, acīmredzot pēc kādas lietas izskatīšanas, Gents skaidro: "Es tev neteikšu, ka esmu pārliecināts par šo spriedumu. Es labprāt pieņemtu otrādi. Bet zini, ka visi ir pret…" ar lietas iznākumu neapmierinātajam advokātam saka Gents.

AT tiesnešu darba grupas ziņojumā par tiesnešu ētikas pārkāpumiem tiesnešu un advokātu telefona sarunu skandāla lietā teikts: Gencs atzinis, ka grāmatā norādītais Zigmunds Gents ir viņš un ka ir zvanījis advokātam Andrim Grūtupam, lai izskaidrotu pieņemto spriedumu, tostarp norādot, ka "labprāt pieņemtu savādāku lēmumu, bet viņi ir pret".

Darba grupa secināja, ka tiesnesis tādējādi ir izpaudis tiesnešu apspriedes noslēpumu. Ziņojumā atzīts, ka Genca rīcībā ir saskatāms likuma "Par tiesu varu" un Latvijas tiesnešu ētikas kodeksa pārkāpums. Gencs pats gan nepiekrita, ka būtu ko pārkāpis.

Saistībā ar "ķēķa sarunu" skandālu AT priekšsēdētājs Andris Guļāns 2007.gada augusta beigās Gencu atbrīvoja no Senāta Civillietu departamenta priekšsēdētāja pienākumu pildīšanas. Tiesnesis tolaik izteicās, ka būtu gatavs rakstīt atlūgumu, tomēr, atgriezies no atvaļinājuma, to tā arī neizdarīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!