Foto: DELFI
Augstākā tiesa otrdien daļēji apmierināja neveiksmīgajās mācībās bojāgājušā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīra Mārtiņa Ārāja radinieku prasību pret valsti un nolēma piedzīt no Aizsardzības ministrijai par labu karavīra atraitnei 10 000 latu, bet vēl 10 000 latu – par labu viņa dēlam, portālu "Delfi" informēja tiesa.

AT Civillietu tiesu palāta otrdien pasludināja saīsināto spriedumu, daļēji apmierinot radinieku prasības. Pilns AT Civillietu tiesu palātas spriedums būs pieejams pēc 28.jūnija, un tad lietas dalībnieki to 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt AT Senātā.

Apelācijas instances tiesa lietu izskatīja 31.maijā, jo Aizsardzības ministrijas iesniedza apelācijas sūdzību, bet prasītāji - pretapelācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas 2009.gada spriedumu.

AM uzskatīja, ka traģiskais nelaimes gadījums ir noticis apstākļu sakritības rezultātā un bija izdarīts viss nepieciešamais, lai nodrošinātu izpletņlēkšanas mācību drošību un atbilstību tiesību normām. Prasītāju pārstāvji uzskata, ka AM apelācijas sūdzība ir noraidāma, un tiesas sēdē uzsvēra, ka nelaime notikusi Nacionālo bruņoto spēku pieļauto pārkāpumu dēļ.

Prasītāji vēlējās piedzīt no valsts morālā kaitējuma kompensāciju 400 000 latu apmērā, taču Rīgas apgabaltiesa 2009.gadā bojā gājušā karavīra atraitnes un viņas dēla prasību apmierināja daļēji, piedzenot no valsts kompensāciju - 20 000 latu par labu katram no prasītājiem, kopumā 40 000 latu.

Jau vēstīts, ka 2006.gada 15.maijā neveiksmīga lēciena laikā ar izpletņiem Daugavā pie Rīgas Eksporta ostas iekrita četri NBS Speciālo uzdevumu vienības (SUV) karavīri, no kuriem divi gāja bojā, bet divi tika izglābti. Nepilnīga ekipējuma dēļ bojā gājušie karavīri nebija atbrīvojušies no izpletņiem pirms nolaišanās ūdenī, un viņiem nebija piepūstas glābšanas vestes. Šajā nodarbībā piedalījās un gāja bojā NBS seržants Mārtiņš Arājs. Arājs ar izpletni iekrita Daugavā un noslīka, nesaņēmis nekādu palīdzību no nodarbību organizētājiem.

Maijā Augstākā tiesa (AT) nolēma piedzīt 20 000 latu lielu kompensāciju arī par labu 2006.gadā bojā gājušā Nacionālo bruņoto spēku (NBS) kareivja Normunda Stradiņa mātei Veldai Porietei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!