Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta nolēma atstāt negrozītu Rīgas apgabaltiesas lēmumu apturēt tiesvedību "Bankas Baltija" (BB) likvidatora "BDO Invest Rīga" prasībā pret Latvijas Banku (LB) par 185,6 miljonu latu piedziņu, portālu "Delfi" informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.
AT trešdien noraidīja BB likvidatora AS "BDO Invest Rīga" blakus sūdzību, norādot, ka Rīgas apgabaltiesa pamatoti atzinusi - nolēmumam krimināllietā ir būtiska nozīme civillietas izskatīšanā.

Pilns tiesas nolēmums būs pieejams 30.martā.

Portāls "Delfi" jau rakstīja, Rīgas apgabaltiesa, pamatojoties uz Latvijas Bankas lūgumu, 31.janvārī tiesvedību lietā apturēja, līdz spēkā būs stājies spriedums krimināllietā, kurā apsūdzēti bijušais AS "Banka Baltija" uzraudzības padomes priekšsēdētājs Aleksandrs Lavents, bijušais AS "Banka Baltija" prezidents Tālis Freimanis un Alvis Līdums.

Krimināllietu Laventa, Freimaņa un Līduma apsūdzībā apelācijas kārtībā turpina skatīt Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palāta. Pašlaik lietas izskatīšanā pasludināts pārtraukums līdz 25.aprīlim.

Lēmumā par tiesvedības apturēšanu Rīgas apgabaltiesa iepriekš norādīja, ka par svarīgu pierādījumu BB prasībā pret LB jāvērtē spriedums krimināllietā, kurā apsūdzēti Lavents un Freimanis, jo viņiem apsūdzība celta arī par naudas piesavināšanos.

BB krimināllietā bija pieteikusi civilprasību par 26,89 miljoniem latu. Šo prasību tiesa atstāja bez izskatīšanas.

"Banka Baltija" likvidatora AS "BDO Invest Rīga" pārstāvis iesniegtajā blakus sūdzībā par minēto Rīgas apgabaltiesas lēmumu bija norādījis, ka lietā nav iegūti apsvērumi tam, lai varētu izdarīt secinājumu par jelkādu apstākļu konstatāciju krimināllietā, kuriem būtu nozīme izskatāmajā civillietā. AS "BDO Invest Rīga" uzskatīja, ka minētās krimināllietas nolēmumā netiks vērtētas Latvijas Bankas, bet gan AS "Banka Baltija" amatpersonu darbības, līdz ar to tas neietekmē jautājumu par Latvijas Bankas civiltiesisko atbildību.

Šos argumentus tiesa noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!