Foto: DELFI

Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta nolēmusi nelikt SIA "Rīgas satiksme" maksāt gandrīz 200 000 latu kompensāciju maršruta autobusā traumas guvušajai sievietei, portāls "Delfi" uzzināja tiesā.

Otrdien tiesa, skatot prasību apelācijas kārtībā, pasludināja saīsināto spriedumu, un tā pilnais teksts būs pieejams 19.februārī. Sākot no šī datuma, spriedumu 30 dienu laikā varēs pārsūdzēt Senātā.

Apelācijas instances tiesa lietu izskatīja, jo abas puses iesniedza apelācijas sūdzības par Rīgas apgabaltiesas spriedumu. Tiesas sēdē prasītāja uzturēja savu apelācijas sūdzību, lūdzot prasību apmierināt. Atbildētājas - SIA "Rīgas satiksme" pārstāvis lūdza prasību noraidīt, paskaidrojot, ka autobusa vadītājs nebija vainojams notikušā ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanā.

Kriminālprocess pret autobusa vadītāju iepriekš ticis izbeigts un, saskaņā ar liecinieku liecībām, ceļu satiksmes negadījumu izraisījis nenoskaidrots apvidus automašīnas vadītājs, kurš pēkšņi izbraucis priekšā pa ceļa labo joslu braucošam autobusam. Atbildētāja ieskatā prasītāja nevar prasīt kaitējuma atlīdzinājumu no SIA "Rīgas satiksme", jo tās vadītājs nav atzīts par vainīgu ceļu satiksmes negadījuma izraisīšanā.

Lietā pieaicinātās trešās personas– biedrības "Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja" (LTAB) pārstāve tiesas sēdē paskaidroja, ka, ņemot vērā faktu, ka autobusa vadītājs nav atbildīgs par notikušo ceļu satiksmes negadījumu, prasītāja zaudējumu atlīdzību saņem no LTAB Garantiju fonda. Prasītājai tiek segti zaudējumi par viņai nepieciešamo ārstēšanos saistībā ar ceļu satiksmes negadījumu, tai skaitā segti izdevumi par medikamentu iegādi un tiek segta starpība starp viņas ienākumiem pirms ceļu satiksmes negadījuma, kas kopā ir 188 lati un pašreizējiem ienākumiem, kas ir 100 lati, proti, starpība ir 88 lati mēnesī. Arī lietas materiāli liecina par to, ka prasītājai no Garantijas fonda par visu laika periodu ir atlīdzināti gan materiālie zaudējumi, gan nemateriālie zaudējumi kopā 15 159,33 lati, vēsta tiesā.

Cietusī tiesā vērsās 2008.gada novembrī. Prasībā noradīts, ka 2006.gada 18.martā sieviete braukusi ar SIA "Rīgas satiksme" reisu autobusā Nr.53 "Zolitūde – Katedrāle", kad autobusa vadītāja straujas bremzēšanas un inerces rezultātā kritusi un atsitusies pret autobusa vadītāja kabīnes sienu. No negadījuma vietas prasītāja nogādāta Rīgas 1.slimnīcā, kur pēc apskates konstatēta mugurkaula trauma.

Prasībā norādīts, ka pēc kritiena cietušajai bijusi nepieciešama mugurkaula skriemeļu operācija. Negadījums un tā sekas bijis smags morālais pārdzīvojums gan prasītājai, gan visai viņas ģimenei. Pēc veiktās operācijas prasītājai bijis smags un ilgstošs atveseļošanās periods. Pēc kritiena prasītāja kļuvusi par otrās grupas invalīdi.

Prasītāja lūdza tiesu piedzīt no atbildētāja atlīdzību par nodarīto sakropļojumu 54 080 latus, atlīdzību par morālo kaitējumu 57 280 latus un sarukušo ienākumu starpību 71 499,54 latus.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2011.gada 5.decembrī prasību apmierināja daļēji un no SIA "Rīgas satiksme" par labu prasītājai piedzina 5000 latu par sakropļojumu un 3000 latu par morālām un garīgām ciešanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!