Augstākās tiesas (AT) Senāts trešdien nolēma nepieņemt Rīgas domes (RD) pieteikumu, kurā pašvaldība lūdza atcelt Valsts kontroles (VK) padomes 16. marta lēmumu atstāt bez izskatīšanas domes sūdzību par Dienvidu tilta revīzijas rezultātiem.
Kā informēja AT preses sekretāre Linda Priedīte, Senāta Administratīvo lietu departaments ar 22. aprīļa lēmumu atsaka pieņemt RD pieteikumu par VK padomes 16.marta lēmumu un iesniegtos dokumentus atdod atpakaļ RD. Senāta lēmums nav pārsūdzams.

Lai arī AT Senātam piekrīt kontrole pār noteiktiem VK padomes lēmumiem, nepieciešams izvērtēt, vai ar VK lēmumu par Dienvidu tilta revīzijas rezultātiem tieši tiek aizskartas kādas personas vai revidējamās vienības - RD - tiesības un tiesiskās intereses, lai lietu varētu skatīt pēc būtības, Senāta lēmumu skaidroja Priedīte.

Skatot RD pieteikumu, Senāta Administratīvo lietu departaments norādījis, - ja VK slēdzienu par to, vai rīcība ar valsts un pašvaldību mantu ir tiesiska, pareiza, ekonomiska un efektīva, nodotu tiesas pārbaudei, Senāts uzņemtos VK uzdevumus.

Paredzot iespēju pārsūdzēt lēmumu par revīzijas ziņojuma apstiprināšanu, likumdevēja mērķis bija nodrošināt tādu tiesisko mehānismu, kas saglabātu tiesas kontroli pār revīzijas ziņojumā iekļautu administratīvo aktu, nevis pašu ziņojumu vai jebkuru ziņojumā iekļautu secinājumu, Senāta lēmumu skaidroja Priedīte.

Parasti VK slēdzienam vai rekomendācijai nav tiešu juridisku seku, izņemot gadījumus, ja slēdzienā faktiski iekļauts konstatējošs administratīvais akts, tad jābūt tiesas kontrolei pār to. Konkrētajā gadījumā secināts, ka nedz lēmums, nedz tajā ietvertie atsevišķie secinājumi nav uzskatāmi par administratīvajiem aktiem. Ziņojumā iekļautie secinājumi neskar Rīgas domes tiesības vai tiesiskās intereses, konstatējis Senāts.

Pašvaldības pieteikumā bija lūgts atcelt minēto VK padomes 16. marta lēmumu un uzlikt par pienākumu padomei pieņemt izskatīšanai un izskatīt domes sūdzību par Dienvidu tilta revīzijas rezultātiem.

VK padome 16. martā noraidīja RD pārsūdzību par Dienvidu tilta revīzijas rezultātiem un divas dienas vēlāk tos publiskoja.

Valsts kontroliere Inguna Sudraba toreiz skaidroja, ka VK padome nolēmusi nepieņemt sūdzību izskatīšanai pēc būtības. Pēc viņas teiktā, izskatīšanai tiek pieņemtas tās sūdzības, kuras aizskārušas subjekta tiesības, bet šajā gadījumā nav bijis pamatojuma, ka būtu aizskartas RD tiesības vai tiesiskās intereses. VK visus secinājumus esot izdarījusi tikai no konstatētajiem faktiem.

Valsts kontroliere Sudraba iepriekš paziņoja, ka RD Dienvidu tilta būvniecībā izšķērdējusi 27 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!