Foto: F64
Augstākās tiesas (AT) Civillietu tiesu palāta ceturtdien nolēma piedzīt no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) 10 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju par labu Talsu traģēdijā savulaik cietušajam Guntaram Vēverim,informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Tādējādi Vēvera prasību tiesa apmierināja daļēji. Viņš bija prasījis piedzīt no VUGD un Iekšlietu ministrijas (IeM) desmitreiz lielāku jeb 100 000 latu kompensāciju par traģēdijas radītajām ciešanām.

Pilns ceturtdien pasludinātā AT Civillietu tiesu palātas sprieduma teksts būs pieejams 27.maijā, bet pēc tam 30 dienu laikā to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT Senātā, informēja Kataja.

Kā ziņots, izskatot Vēvera prasību pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2009.gada 11.jūnijā to noraidīja, taču šis spriedums tika pārsūdzēts, tāpēc lieta nonāca apelācijas instances tiesā.

Traģēdijā Talsos 1997.gada 28.jūnijā IeM rīkotajos svētkos, 19 metru augstumā lūstot un krītot autopacēlāja grozam, dzīvību zaudēja deviņi bērni.

Vēveris tiesā vērsās jau 2007.gadā, taču tad tiesa viņa prasību atstāja bez virzības nepietiekamo pierādījumu dēļ. Vēlāk viņš iesniedza jaunu prasību apgabaltiesā, kas to pieņēma izskatīšanai un ierosināja civillietu.

Pacēlājs bija novietots uz automašīnas "Kamaz" bāzes, šoferu uzdevums bija pacelt gaisā bākugunis, kas būtu kā simboliska svētku lāpa. Taču pacēlājs tika izmantots pavisam citiem mērķiem - tā grozā ļāva iekāpt cilvēkiem, un grozs tika pacelts apmēram 30 metru augstumā, lai iekāpušie varētu aplūkot pilsētas panorāmu.

Instrukcija paredzēja, ka grozā drīkst atrasties ne vairāk kā četri pieauguši cilvēki, bet liktenīgajā brīdī tajā atradās 22 cilvēki, no kuriem vairākums bija bērni. Pacēlāja strēle neizturēja slodzi, un cilvēki nokrita uz asfalta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!