Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Andris Guļāns, uzskatot, ka Valsts kontroles (VK) atzinumā "Par Augstākās tiesas 2006.gada finanšu pārskata sagatavošanas pareizību" izteiktais viedoklis par tiesību normu pārkāpumiem aizskar viņa tiesiskās intereses, vakar iesniedza pieteikumu Senāta Administratīvo lietu departamentā.
Guļāns lūdzis pilnībā atcelt gan 2007.gada 2.maija VK padomes lēmumu, gan 2007.gada 18.aprīļa VK Otrā revīzijas departamenta lēmuma punktus attiecībā pret viņu, portālu "Delfi" informēja AT Administrācijas vadītāja Anita Kehre.

Guļāns vērtē, ka VK šobrīd publiskotie un tendenciozi interpretētie viedokļi aizskar AT un arī citu līdzīgu institūciju reputāciju, taču nepiedāvā konkrētu risinājumu.

Turklāt VK par AT pērnā gada finanšu pārskatu bija devusi pozitīvu atzinumu bez iebildēm, norādot, ka "Augstākās tiesas finanšu pārskats visos būtiskajos aspektos sniedz patiesu un skaidru priekšstatu par iestādes finansiālo stāvokli un darbības rezultātiem un ir sagatavots atbilstoši Latvijas Republikā spēkā esošo normatīvo aktu prasībām," norāda tiesas priekšsēdētājs.

Guļāns uzsver, ka revīzijas atzinumā tikai kā papildinformācija bija ietverta norāde uz iespējamo tiesību normu pārkāpumu un izteikts revidentu viedoklis, ka AT priekšsēdētāja vietnieki, parakstot rīkojumus par priekšsēdētāja prēmēšanu, priekšsēdētājam neesot prombūtnē, ir pārsnieguši savas pilnvaras un priekšsēdētājs, ļaujot saviem vietniekiem pieņemt lēmumu par savu prēmēšanu, ir pieļāvis situāciju, ka vietnieki var nonākt interešu konfliktā.

VK padome secināja, ka lēmums tieši neskar ne revidējamās vienības, ne arī personu tiesības vai tiesiskās intereses, t.i., nerada tiem tiesiskās sekas.

Par šo atzinumu ATjau 20.aprīlī iesniedza argumentētu sūdzību, bet to VK atstāja bez izskatīšanas. Šādā situācijā atbildes jāmeklē tiesiskā ceļā, ne tikai debatējot publiskā telpā, uzskata AT priekšsēdētājs.

Jau ziņots, ka VK, revidējot AT 2006.gada finanšu pārskatu, konstatēja, ka tiesas priekšsēdētāja vietnieki, parakstot rīkojumu par priekšsēdētāja Guļāna premēšanu, atradušies iespējamā interešu konflikta situācijā un pārsnieguši savas pilnvaras.

Revīzijā konstatēts, ka AT priekšsēdētāja vietnieki ir parakstījuši rīkojumus par priekšsēdētāja prēmēšanu, atrodoties situācijā, kad šī lēmuma pieņemšana vai nepieņemšana var ietekmēt viņu personīgās intereses.

2006.gadā AT priekšsēdētājam kopumā ir piešķirtas prēmijas 14 491 lata apmērā, kas ir 34,1% no priekšsēdētāja darba samaksas. Augstākās tiesas priekšsēdētāja vietnieki, parakstot rīkojumus par priekšsēdētāja prēmēšanu, ir pārsnieguši savas pilnvaras, jo saskaņā ar likuma "Par tiesu varu" vietnieks var aizstāt priekšsēdētāju tikai viņa pagaidu prombūtnes laikā un saskaņā ar rīkojumu, kurā tas viņam uzdots.

Guļāns, ļaujot saviem vietniekiem pieņemt lēmumu attiecībā uz savu prēmēšanu, ir pieļāvis situāciju, ka viņa vietnieki var nonākt interešu konfliktā.

Lai novērstu interešu konflikta rašanās iespēju prēmiju piešķiršanā, VK iesaka, papildināt un precizēt AT priekšsēdētāja apstiprināto AT darba samaksas kārtību atbilstoši ārējo normatīvo aktu prasībām par tiesnešu darba samaksas daļas (prēmijas) piešķiršanas un aprēķināšanas kārtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!