Tiesnešu disciplinārkolēģija izteikusi rājienu Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas tiesnesei Mārai Katlapai par tīšiem likuma pārkāpumiem – pilno spriedumu taisīšanas termiņu neievērošanu, informēja AT pārstāve Anita Kehre.
Disciplinārlietu pret Katlapu par tīšiem likuma pārkāpumiem tiesas lietu izskatīšanā Andris Guļāns bija ierosinājis, pamatojoties uz Augstākajā tiesā veikto pārbaudi par tiesneses Katlapas 2007. gadā sastādīto tiesas spriedumu izgatavošanas termiņiem.

Civilprocesa likums nosaka, ka, pasludinot saīsinātu spriedumu, tiesa paziņo datumu, kad būs sastādīts pilns spriedums. Sarežģītā lietā tiesa var sastādīt saīsinātu spriedumu, kas sastāv no ievaddaļas un rezolutīvās daļas. Šajā gadījumā pilnu spriedumu tiesa sastāda 14 dienu laikā.

Vērtējot lēmumu par disciplinārlietas ierosināšanu, pievienotos dokumentus un tiesneses Katlapas paskaidrojumus, tiesnešu disciplinārkolēģija konstatēja, ka spriedumu pilni teksti sagatavoti, pārkāpjot tiesneses pašas noteiktos termiņus, tādējādi neievērojot Civilprocesa likuma prasības. Vairākos gadījumos termiņš nokavēts par diviem, pat trim mēnešiem.

Tiesnese savas kļūdas atzina, tomēr neuzskatīja, ka pārkāpumi būtu kvalificējami kā tīši, viņa vienkārši neprotot labi organizēt savu darbu lielas slodzes apstākļos.

Kolēģija atzina, ka spriedumu sagatavošanas termiņu pārkāpumi aizskar procesa dalībnieku procesuālās tiesības iepazīties ar spriedumu un izlemt jautājumu par kasācijas sūdzības iesniegšanu, kā arī ietekmē lietu vispārīgos izskatīšanas termiņus, kas izraisa neapmierinātību sabiedrībā.

Kolēģija atzina, ka tiesnese Katlapa ir izdarījusi tīšu likuma pārkāpumu tiesas lietu izskatīšanā, un ka šāda attieksme pret likumu un savu tiešo pienākumu pildīšanu nav tiesneša cienīga un ir disciplināri sodāma.

Katlapa par tiesnesi strādā no 1986. gada. Kopš 1994. gada viņa ir Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas tiesnese. Ar Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas 2004. gada 27.februāra lēmumu viņai piešķirta pirmā kvalifikācijas klase.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!