Foto: LETA

Valdība otrdien atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) virzītās izmaiņas Pierīgas reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas plānā 2007.-2013.gadam”, kas paredz atkritumu šķirošanas stacijas izveidošanu Stopiņos. Pirms šī jautājuma izskatīšanas šīsdienas valdības sēdē gan bažas par iespējamu konkurences kropļošanu pauda uzņēmums 'Eco Baltija Vide'.

Uzņēmums paziņojumā presei norādīja, ka līdz ar šīm izmaiņām atkritumu apsaimniekošanas plānā, ar ekspolitiķi Andri Šķēli saistīts uzņēmums "Vides pakalpojumu grupa", varētu saņemt Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējumu, kā arī norādīja uz iespējamu konkurences kropļošanu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) gan valdības sēdē uzsvēra, ka VARAM Atkritumu apsaimniekošanas likuma normas interpretē atšķirīgi, taču, ja ir pamats šaubām par to, vai tās neierobežo konkurenci, likumu esot iespējams precizēt.

Kā teikts izskatīšanai valdībā iesniegtajos dokumentos, līdz šim plānā bija paredzēta atkritumu šķirošanas staciju ierīkošana reģiona lielākajās pilsētās, vai pie tām - Ogres, Salaspils, Olaines, Siguldas, Ķekavas novados.

Stopiņu novada dome iepriekš rosināja izdarīt grozījumus plānā, paredzot, ka arī Stopiņu novada teritorijā tiek izveidota atkritumu šķirošanas stacija. Tādejādi VARAM secināja, ka pašvaldība ir izvērtējusi atkritumu šķirošanas atbilstību tās teritorijas plānošanas noteikumiem.

VARAM norādījusi, ka visi līdzšinējie grozījumi atkritumu apsaimniekošanas reģionālajos plānos ir veikti, pamatojoties uz pašvaldību izteiktajiem ierosinājumiem. Ministrija arī paskaidrojusi, ka Stopiņu novada dome savā vēstulē ir norādījusi informāciju par prognozēto atkritumu dalītās vākšanas projektu realizācijai nepieciešamo finansējumu. Kopumā ir pieejams 17 miljonu latu līdzfinansējums, turklāt pieteikumus var iesniegt komersanti no visas Latvijas.

Savukārt "Eco Baltia Vide" valdes loceklis Artūrs Skroderis paziņojumā presei norādījis, ka rīkojuma slēptā dienaskārtība paredz "publiskā finansējuma izmantošanu ekspolitiķim Šķēlem pietuvinātā uzņēmuma "Vides pakalpojumu grupa" monopolstāvokļa nodrošināšanai un konkurences kropļošanai".

Ja šķirošanas staciju uzbūvē poligonā "Getliņi eko", tad poligonam būs tiesības nepieņemt apglabāšanai citur šķirotus atkritumus un komersanti būs spiesti vest atkritumus šķirošanai uz konkrētu - poligonā "Getliņi Eko" esošu staciju, bažījas Skroderis.

Stopiņu novadā atrodas pašlaik Latvijā lielākais sadzīves atkritumu poligons "Getliņi".

"Eco Baltia Vide" ir vides un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums, kas radies, 2013.gada sākumā apvienojot trīs pieredzējušus un zināmus uzņēmumus - "Eko Rīga", "Jūrmalas ATU" un "Kurzemes ainava".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!