Saeimas Juridiskā komisija šodien ar balsu vairākumu atbalstīja apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) deputātu sagatavotā likumprojekta "Par dzīvokļa īpašuma tiesību piešķiršanu Andrejam Eglītim" pieņemšanu pirmajā lasījumā, bet komisijas sēdē tika izteikti arī vairāki būtiski iebildumi pret šo likumprojektu.
Pret likumprojekta tālāko virzību iebilda Saeimas Juridiskais birojs, bet Tieslietu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Jaunups (JL) pauda pārliecību, ka "mēs spēsim turpmākajos lasījumos šo likumprojektu uzlabot".

Ne uz brīdi neapšaubot dzejnieka Andreja Eglīša īpašos nopelnus Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanā un latviešu literatūras attīstībā, tika norādīts, ka TB/LNNK sagatavotais likumprojekts "ir juridiski nekorekts".

Paredzēts, ka ar šo likumu 92 gadus vecajam dzejniekam par īpašiem nopelniem Latvijas labā bez atlīdzības tiks piešķirtas īpašuma tiesības uz nekustamo īpašumu - dzīvokli Rīgā, Tērbatas ielā 46. Kā norāda Juridiskais birojs, likumdošanā nepastāv jēdziens "piešķirt", dzīvoklis ir jādāvina, bet Saeimas rīcībā pagaidām nav Eglīša apliecinājuma, ka viņš šo dāvanu piekrīt pieņemt.

Turklāt, pirms dāvināt dzīvokli Eglītim, tas ir likumā noteiktā kārtībā jāatsavina citam privāto tiesību subjektam - "Valsts nekustamajiem īpašumiem", jo valsts gan ir vienīgā šīs aģentūras dibinātāja, tomēr nedrīkst izrīkoties ar tās mantu pēc saviem ieskatiem.

Deputāti arī apšaubīja nepieciešamību Eglītim dzīvokli piespiedu kārtā dāvināt, jo viņam tas ir izīrēts uz 49 gadiem un neviens negatavojas īres līgumu lauzt. Juridiskais birojs uzsver, ka ir iespēja zemesgrāmatā ierakstīt, ka īres tiesības uz 60,06 kvadrātmetrus lielo dzīvokli pieder Eglītim un viņa mantiniekiem, un šis ieraksts būs saistošs jebkuram, kura īpašumā nākotnē var nonākt nams Tērbatas ielā 46.

Juridiskais birojs ir brīdinājis deputātus, ka, pieņemot speciālu likumu par dzīvokļa īpašuma piešķiršanu Eglītim, tiks radīts nevēlams precedents, kas tāda paša likuma pieņemšanu ļaus prasīt citiem Latvijas pilsoņiem, repatriantiem un atteikuma gadījumā vērsties Satversmes tiesā.

Eglītis dzimis 1912.gadā, 1945.gadā viņš emigrēja uz Zviedriju.

Uz pastāvīgu dzīvi Latvijā Eglītis atgriezās 1998.gada 13.augustā pēc 53 svešatnē pavadītiem gadiem.

Eglītis ir vairāk nekā 30 grāmatu autors, kuras izdotas dažādās valstīs, un vairāku grāmatu līdzautors.

Viņš ir Lūcijas Garūtas kantātes "Dievs, Tava zeme deg!" teksta autors. Šis Eglīša dzejolis ir tulkots angļu, zviedru, spāņu, itāliešu, vācu, norvēģu, dāņu, portugāļu un citās valodās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!