Foto: F64

Pašreizējie sabiedriskie mediji – Latvijas Televīzija (LTV) un Latvijas Radio (LR) – ir jāapvieno, izveidojot jaunu sabiedrisko mediju, kā arī būtiski mainot gan medija saturu, gan struktūru, pirmdien nolēma Ministru kabineta komiteja, paužot atbalstu koncepcijai par jauna sabiedriskā medija izveidi Latvijā.

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ainārs Dimants pēc valdības komitejas sēdes žurnālistiem teica, ka valdība galīgo lēmumu par sabiedrisko mediju apvienošanu varētu pieņemt jau nākamnedēļ.

Lielākos iebildumus pret koncepciju valdības komitejā pauda Finanšu ministrija, kurai bažas rada tas, ka jauna sabiedriskā medija izveidei nepieciešamas būtiskas papildu investīcijas no valsts budžeta – kopumā aptuveni 45 miljoni latu.

NEPLP priekšsēdētājs Dimants gan noliedz, ka tiktu loloti tik vērienīgi investīciju plāni – no valsts budžeta turpmākajos piecos gados jaunā sabiedriskā medija izveidē būšot nepieciešams ieguldīt 17,7 miljonus latu, kuri tikšot investēti mediju saturā.

Savukārt aptuveni tikpat lielu summu, kas nepieciešama investīcijām jaunās tehnoloģijās, sabiedriskajam medijam būšot jānopelna pašam - jāpiesaista no reklāmdevējiem. Jaunā sabiedriskā medija izveidei nepieciešamo finansējumu varēs iegūt, piesaistot Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus.

Koncepcijā ietvertie aprēķini liecina, ka investīcijas medija un informācijas tehnoloģiju platformās, ēku rekonstrukcijā, darbinieku apmācībā un satura licenču iegādē laika posmā no 2014. līdz 2018. gadam sasniegs 28,7 miljonus latu. Savukārt jaunā sabiedriskā medija kopējās uzturēšanas izmaksas šajā laika posmā plānotas 89,2 miljoni latu.

NEPLP padomnieks Gints Miķelsons, iepazīstinot ministrus ar ieceri apvienot sabiedriskos medijus, sacīja, ka šāda sinerģija iecerēta kā reakcija uz pārmaiņām mediju vidē, tas ir, izmaiņām mediju lietošanas paradumos.

"Šobrīd gan Latvijas Televīzija, gan Latvijas Radio zaudē auditoriju, ir problēmas ar orģinālraidījumu saturu," skaidroja Miķelsons.

Koncepcija paredz vairāk nekā 12 miljonus latu lielas investīcijas arī esošajā Latvijas Televīzijas ēkā Zaķusalā. Plānots, ka pēc ēkas rekonstrukcijas tajā tiks izveidotas studijas arī Latvijas Radio vajadzībām, savukārt Vecrīgā tiks veidota jauna studija ziņu tiešraižu nodrošināšanai. Latvijas Radio ēku NEPLP ierosinājusi nodot valsts akciju sabiedrībai Valsts nekustamie īpašumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!