Foto: Shutterstock

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti otrdien, 8. martā, nolēma virzīt izskatīšanai Saeimā likumprojektu, kas paredz veikt grozījumus Elektronisko sakaru likumā, nosakot Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) tiesības ierobežot piekļuvi Latvijas teritorijā pieejamām tīmekļa vietnēm, kurās tiek izplatīts saturs, kas apdraud vai var apdraudēt valsts drošību vai sabiedrisko kārtību un drošību.

Saeimas preses dienestā portālu "Delfi" informēja, ka likumprojekts izstrādāts, lai nodrošinātu valsts iestāžu iespēju reaģēt un rīkoties gadījumos, kad interneta vidē tiek izplatīts saturs, kas var nodarīt kaitējumu valsts nacionālajām un drošības interesēm, teikts likumprojekta anotācijā.

"Ņemot vērā esošo ģeopolitisko situāciju, nepieciešams regulējums, kas ļautu ātri attīrīt Latvijas informatīvo telpu no tāda satura, kas apdraud valsts drošību un sabiedrisko kārtību, tendenciozā veidā sagrozot faktus par notikumiem Latvijā un pasaulē. Mums ir jāpasargā mūsu informatīvā telpa no dezinformācijas, tostarp Kremļa propagandas," pēc sēdes sacīja komisijas priekšsēdētājs Krišjānis Feldmans (JKP)

Grozījumi paredz, ka NEPLP pieņems lēmumu par piekļuves ierobežošanu, izvērtējot valsts iestāžu sniegto informāciju. Pamatojoties uz NEPLP lēmumu, augstākā līmeņa domēna ".lv" reģistra turētājs un elektronisko sakaru komersants ierobežos piekļuvi tīmekļvietnei. Tā tiks ierobežota, liedzot piekļuvi šo tīmekļa vietņu domēna vārdam vai interneta protokola (IP) adresei.

Ja elektronisko sakaru komersants pēc NEPLP lēmuma saņemšanas noteiktajā termiņā nebūs nodrošinājis piekļuves ierobežošanu, lēmumu varēs izpildīt piespiedu kārtā bez atsevišķa rakstveida brīdinājuma par administratīvā akta piespiedu izpildi.

Šobrīd Latvijā tiek ierobežota piekļuve azartspēļu tīmekļvietnēm, kā arī tādām tīmekļa vietnēm, kurās nereģistrēti tiek veikta saimnieciskā darbība, sniegti pakalpojumi u.tml. Joprojām nav iespējams vērsties pret tādām tīmekļvietnēm, kurās pieejams nepatiess, sagrozīts, tendenciozs un dezinformējošs saturs, norāda likumprojekta autori.

Plānots, ka likumprojekts stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Komisija lūgs grozījumus Elektronisko sakaru likumā atzīt par steidzamiem un skatīt pirmajā lasījumā Saeimā bez atkārtotas izskatīšanas komisijā, informēja Feldmans.

Jau vēstīts, ka par minētajā NEPLP pilnvarām pirmdien, 7. martā, vienojās koalīcijas partijas.
Kopš Krievijas militārā iebrukuma Ukrainā NEPLP aizliegusi Latvijā retranslēt vairākus Krievijas televīzijas propagandas kanālus.

Arī pirmdien, 7. martā, NEPLP pieņēmusi lēmumu aizliegt 18 ar "Gazprom Media" saistītu TV kanālu retranslāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!