Foto: LETA

Nākamos septiņus gadus nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļautajiem vai krīzes situācijā esošajiem cilvēkiem tiks nodrošināta iespēja saņemt pārtikas atbalstu un pamata materiālo palīdzību, portālam "Delfi" pavēstīja Labklājības ministrijas (LM) pārstāvis Egils Zariņš.

Šīs programmas ietvaros finansiāli atbalstītajās zupas virtuvēs tiks nodrošināta gatavo maltīšu izsniegšana.

Lai šo atbalstu saņemtu, tāpat kā līdz šim būs nepieciešama pašvaldības sociālā dienesta izsniegtā izziņa par atbilstību trūcīgās vai maznodrošinātās (ar ienākumiem 327 eiro pirmajai un 229 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā) mājsaimniecības statusam vai izziņa par nonākšanu krīzes situācijā.

Programmas ietvaros ģimenēm ar zīdaiņiem un maziem bērniem līdz divu gadu vecumam papildus būs iespēja saņemt bērnu pārtikas un higiēnas preču komplektus, bet ģimenēm ar sākumskolas un pamatskolas bērniem – individuālo mācību piederumu komplektus.

Papildus tiks nodrošināta iespēja piedalīties pasākumos sociālās atstumtības mazināšanai un noderīgu dzīves prasmju apguvei, norādīja LM pārstāvis. Atbalsts tiks nodrošināts visā Latvijas teritorijā, vairāk nekā 450 izdales vietās un aptuveni 30 zupas virtuvēs. Tajā strādās nevalstiskās un reliģiskās organizācijas, kā arī pašvaldību sociālie dienesti.

Ar šīs programmas palīdzību gadā saņems aptuveni 59 tūkstoši cilvēku ar zemiem ienākumiem, īpaši tie, kuri nevar vai kuriem ir apgrūtinātas iespējas mainīt savu situāciju, piemēram, pensionāri, cilvēki ar invaliditāti, pirmspensijas vecuma ilgstošie bezdarbnieki, ģimenes ar bērniem, kā arī krīzes situācijā nonākušie.

Programmai piešķirtais kopējais finansējums 38,2 miljoni eiro, no kuriem 32,5 miljoni eiro ir ES finansējums un 5,7 miljoni eiro Latvijas valsts finansējums.

Atbalsta programmas turpināšanos paredz LM izstrādātā "Eiropas Sociālā fonda plus programma materiālās nenodrošinātības mazināšanai 2021.-2027. gadam", kas ceturtdien, 27. maijā, izskatīta valdības sēdē.

Programma ir turpinājums esošajai Darbības programmai pārtikas un pamata materiālās palīdzības sniegšanai vistrūcīgākajām personām 2014.-2020. gada plānošanas periodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!