Ministru kabineta sēdē otrdien apstiprināti Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumos, kas paredz paplašināt iedzīvotāju loku, kuriem no Sociālās drošības stratēģijai paredzētajiem līdzekļiem tiks segtas pacientu iemaksas un citi līdzmaksājumi, saņemot ārstnieciskos pakalpojumus, portālu "Delfi" informēja ministrija.

No pacientu iemaksām pilnā apmērā tiks atbrīvoti iedzīvotāji un viņu ģimenes locekļi, kuru ienākumi uz katru ģimenes locekli pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 120 latus. Savukārt iedzīvotājiem, kuru ienākumi ir līdz 150 latiem, tiks segtas pacienta iemaksas 50% apmērā un līdzmaksājums par vienā stacionēšanās reizē veiktu ķirurģisku operāciju nepārsniegs 15 latus.

Veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) norāda, ka "pieejama veselības aprūpe ir viena no iedzīvotāju pamatvajadzībām. Uzskatu, ka grūtajos ekonomiskajos apstākļos, kad nodokļu celšanas rezultātā ģimenēm arvien samazinās ienākumi, iedzīvotājiem jāsniedz atbalsts veselības aprūpes saņemšanā".

Sociālās drošības tīkla stratēģijas ietvaros trūcīgās personas ir atbrīvotas no pacientu iemaksām. Trūcīgajām personām nav jāmaksā 15 latu līdzmaksājums par vienā ārstēšanās reizē veiktajām ķirurģiskajām operācijām, kā arī trūcīgie pacienti var uzturēties slimnīcu "viesnīcās" bez maksas. Arī izdevumi par kompensējamajiem medikamentiem vai medicīnas ierīcēm tiek apmaksāti pilnā apmērā, ja trūcīgā persona 2010.gadā būs samaksājusi 50 latus. Šo nosacījumu plānots mainīt, nosakot, ka trūcīgajām personām un personām, kuru ienākumi pēdējo 3 mēnešu laikā nepārsniedz 120 latus, nav jāmaksā par kompensējamajiem medikamentiem.

Lai uzlabotu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību no 1.janvāra ir samazinātas pacientu iemaksas pie ārstiem speciālistiem no 5 latiem līdz 3 un par ārstēšanos slimnīcā no 12 latiem līdz 9,5 latiem par diennakti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!