Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 8. decembrī, vienbalsīgi galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, ar kuriem paredzēts līdz 2023. gada 30. jūnijam pagarināt atbalstu no kara bēgošajiem Ukrainas iedzīvotājiem.

Likuma grozījumus atbalstīja 90 deputāti, neviens nebalsoja "pret".

Ar grozījumiem likumā noteikts, ka Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuriem ir tiesības saņemt pagaidu aizsardzības statusu vai kuriem šāds statuss ir piešķirts, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde turpmāk uz diviem gadiem izsniegs termiņuzturēšanās atļauju – trešās valsts pilsoņa personas apliecību.

Tāpat līdz 2024. gada 28. februārim pagarināts termiņs, kurā Latvijā par derīgu uzskatāms Ukrainā izsniegts ceļošanas dokuments, kura derīguma termiņš ir beidzies. Līdz šim likums paredzēja, ka tas uzskatāms par derīgu līdz 2023. gada 28. februārim.

Grozījumi arī paredz, ka no kara bēgošajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem no 2023. gada 1. jūlija būs tiesības bez maksas apmeklēt latviešu valodas mācības, kultūrorientācijas kursus un pasākumus, kas sekmē sadarbību starp Ukrainas civiliedzīvotājiem un Latvijas sabiedrību.

Tāpat grozījumi paredz izmaiņas, kas saistītas ar pašvaldību kapitālsabiedrību atkārtotiem dāvinājumiem vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai vēl 2022. gadā.

Vienlaikus debašu laikā Saeimas vairākums lēma neiekļaut Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā grozījumus, kas paredzētu tiem no Ukrainas iebraukušajiem, kuri uzsākuši darba tiesiskās attiecības Latvijā, pienākumu no 2024. gada 1. janvāra apmeklēt latviešu valodas mācības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!