Foto: LETA

Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) atlaišana mediju politikas sakārtošanas kontekstā patlaban nav prioritārs jautājums, izriet no otrdien Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā apspriestā.

Komisijas sēdē otrdien tika plānots runāt par sabiedriskā medija lomu Latvijā, taču faktiski 40 minūtes ilgā sēde izvērtās diskusijā par NEPLP locekļu reputāciju un to, kas būtu jādara, lai novērstu reputācijas krīzi.

Komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš (KPV LV), uzklausot NEPLP locekļu Patrika Grīvas un Ivara Āboliņa skaidrojumus par viņu biedrības sekmēm, diasporai veltītam projektam piesaistot valsts līdzekļus 60 000 eiro apmērā, pauda, ka, viņaprāt, padome būtu jāatlaiž.

Kaimiņš akcentēja, ka NEPLP ir ieguvusi sliktu reputāciju, turklāt pēdējo mēnešu laikā pieņemti lēmumi un rīcības neļaujot uzticēties padomes locekļiem.

Arī deputāts Andrejs Judins (JV) norādīja, ka situācija, kas radusies, publiskajā telpā nonākot informācijai par divu NEPLP locekļu biedrību, NEPLP reputāciju neuzlabo.

"Nu švaki jums ar to reputāciju pēc biedrības. Es neesmu teicis, ka likums pārkāpts, bet reputācijai ir liela nozīme," teica Judins, piebilstot, ka, "skatoties uz NEPLP sastāvu, viņš nevar pateikt, ka visiem šiem cilvēkiem var uzticēties. Pēc sēdes Judins aģentūrai LETA atzina, ka koalīcija šonedēļ diskutēs par iespējamajām rīcībām saistībā ar NEPLP.

Uz reputācijas problēmām NEPLP komisijā norādīja ar parlamentārietes Dagmāra Beitnere-Le Galla (JKP) un Linda Liepiņa (KPV LV), taču viņas uzsvēra, ka mediju politikas jomā, tostarp lai atrisinātu problēmas NEPLP, prioritāri risināmi būtu citi jautājumi.

Abas politiķes akcentēja, ka pēc iespējas ātrāk jāatrisina ar Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu saistīti jautājumi. Tas ļautu atrisināt situāciju, kas saistīta ar NEPLP funkcijām, kas patlaban arī ir viena no identificētajām problēmām.

Arī deputāts Māris Kučinskis (ZZS) īsi norādīja uz to, ka likumdošanas jautājumi ir prioritārāki.

Jau ziņots, ka konkursa rezultātā NEPLP nolēma par Latvijas Televīzijas (LTV) valdes priekšsēdētāju apstiprināt farmācijas kompānijas "Olainfarm" mārketinga tirgus datu analītiķi Eināru Gielu, bet par LTV valdes locekli digitālās attīstības un satura jautājumos - XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektori Evu Juhņēviču. Abiem nebija iepriekšējas darba pieredzes medijos.

Paužot uzskatu, ka NEPLP izraudzītie jaunie valdes locekļi pēc būtības neatbilst amatu konkursa nosacījumiem un augstajām prasībām, gan vairākas politiskās partijas, gan žurnālisti un Latvijas Žurnālistu asociācija aicināja NEPLP atcelt šī konkursa rezultātus un rīkot jaunu konkursu. NEPLP to nedarīja un pārmetumus noraidīja. Vēlāk paši Giels un Juhņēviča paziņoja, ka atsakās no amatiem LTV valdē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!