Foto: LETA

Atbilstoši likuma nosacījumiem apcietinājumā esošajam Aivaram Lembergam ("Latvijai un Ventspilij") nav plānots paredzēt dot iespēju jūnijā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās balsot par Ventspils domē kandidējošajiem sarakstiem.

Šodien Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šajā jautājumā nebalsoja par kādu lēmumprojektu, bet vienojās sagatavot atbildi uz Lemberga advokātes iesniegumu, kurā bija lūgts nodrošināt iespēju Lembergam šajās pašvaldību vēlēšanās balsot par Ventspils domē kandidējošajiem sarakstiem.

Pašvaldības domes vēlēšanu likumā ir noteikts, ka balsošana vēlētāja atrašanās vietā notiek tikai tad, ja vēlētājs atrodas tā vēlēšanu apgabala teritorijā, kura vēlētāju sarakstā viņš ir reģistrēts, skaidro CVK.

Šodien CVK sēdē raisījās plašas diskusijas, kurās izskanēja norāde arī uz apcietinājumā esošo tiesību vēlēt nodrošināšanu. Reizē tika aktualizēts, ka ir cilvēki slimnīcās un pansionātos, kuri vēlētos, bet kuriem nav iespējas balsot savā pašvaldībā. Līdz ar to ar tiesvedības riskiem tiktu saistīta gan atsevišķa izņēmuma nodrošināšana, gan nenodrošināšana.

Komisijas sēdē iezīmējās iespēja nākotnē Saeimai veikt nepieciešamos likuma grozījumus.

Kā ziņots, Lemberga advokāte Inese Nikuļceva nevēlējās komentēt situāciju, uzsverot, ka ne apliecina, ne noliedz iesnieguma faktu.

Pašlaik Lembergs atrodas Rīgas Centrālcietumā, taču vēlēšanās viņš kandidē uz iekļūšanu Ventspils domē kā partijas "Latvijai un Ventspilij" saraksta pirmais numurs.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa 22.februārī Lembergam piesprieda piecu gadu cietumsodu, mantas konfiskāciju un 20 000 eiro sodu. Lembergu pēc sprieduma nolasīšanas apcietināja tiesas zālē, jo viņam kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums.

Lembergam šo spriedumu ir iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā Rīgas apgabaltiesā. Nākotnē par apgabaltiesas kā apelācijas instances nolēmumu vēl būs iespējams iesniegt kasācijas sūdzību vai protestu Augstākajā tiesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!