Foto: Itar-Tass/Scanpix
Valdība otrdien atcēla līdzšinējo aizliegumu valsts pārvaldes iestādēm iegādāties vieglos dienesta automobiļus, vienlaikus gan nosakot tēriņu griestus jauna auto iegādei vai arī īrei.
Finanšu ministrijas pārstāvji valdībā skaidroja, ka valdībā atbalstītā kārtība paredzēs iespēju gan nomāt, gan pirkt automašīnas - tā būs iestādes izvēle, vadoties no tā, kas tai būs izdevīgāk.

Finanšu ministrijas virzītā kārtība paredz, ka premjera, ministra, īpašu uzdevumu ministra un ministru prezidenta biedra automobiļa maksimālā nomas maksa mēnesī bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN) nedrīkstēs pārsniegt 530 latus, savukārt automobiļa maksimālā iegādes cena nevarēs būt augstāka par 16 500 latiem bez PVN.

Auto ar nomas maksu ne dārgāk par 500 latiem mēnesī, vai arī iegādes cenu līdz 14 500 latiem varēs izmantot ministriju valsts sekretāri, īpašu uzdevumu ministra sekretariāta vadītājs, parlamentārais sekretārs, Valsts kancelejas direktors, Pārresoru koordinācijas centra vadītājs, Sabiedrības integrācijas fonda vadītājs, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks, Ministru kabineta locekļa konsultatīvās amatpersonas, kā arī Valsts kancelejas un ministrijas padotībā esošas iestādes vadītājs, ja strādājošo skaits šajā iestādē ir lielāks par 100.

Savukārt pārējo amatpersonu un darbinieku izmantoto automobiļu maksimālā nomas maksa mēnesī nevarēs pārsniegt 400 latus, bet auto maksimālā iegādes cena - 12 500 latus.

Normatīvs paredz, ka automobiļa maksimālā iegādes cena ietver arī automobiļa papildu aprīkojumu. Savukārt automobiļa maksimālajai nomas maksai mēnesī būs jāietver visa veida automobiļa apdrošināšana un apdrošināšanas gadījumu administrēšana, par automobiļa ekspluatāciju, reģistrāciju un ikgadējo tehnisko apskati nomaksātos nodokļus, nodevas un citi maksājumus, kā arī tehniskās apkopes, normāla nolietojuma remontdarbus (visi nepieciešamie remontdarbi, kuru cēlonis ir automobiļa vai tā daļu nolietojums, vai defekti automobiļa pareizas ekspluatācijas laikā), kā arī rezerves daļu un normatīvajos aktos noteikto automobiļa riepu nodrošinājumu.

Tāpat maksimālajai auto nomas maksai mēnesi būs jāietver automobiļa iznomātāja palīdzības uz ceļa un maiņas automobiļa nodrošinājumu.

Slēdzot automobiļa nomas līgumu vai automobili iegādājoties, ministrijām attiecīgajā gadā būs jāņem vērā arī maksimāli pieļaujamo ogļskābo gāzu (CO2) izmešu līmeni, kas 2012.gadā un 2013.gadā nedrīkstēs pārsniegt 140 gramus CO2 izmešu uz kilometru, 2014.gadā -135, 2015.gadā - 130, 2016.gadā - 125, 2017.gadā - 120, 2018.gadā - 110, 2019.gadā - 100, bet 2020.gadā - 95 gramus CO2 izmešu uz kilometru.

Šī kārtība gan neattieksies uz tiem auto, kuriem paredzēts piešķirt operatīvā transportlīdzekļa statusu, kurus izmantos militārpersonas, vai arī uz tiem auto, kurus izmantos diplomāti.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!