Foto: LETA

Administratīvā apgabaltiesa 14. novembrī apmierinājusi Jūrmalas aizsardzības biedrības (JAB) un vairāku privātpersonu pieteikumu un atcēlusi Jūrmalas domes noslēgto nomas līgumu, ar kuru bijušā "Parex bankas" akcionāra Krasovicka ģimenei tika nodots lietošanā 3. līnijas ielas posms Bulduros, portālu "Delfi" informēja Jūrmalas Aizsardzības biedrības valde.

Spriedumu var pārsūdzēt Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departamentā.

Jūrmalas Aizsardzības biedrība informē, ka tiesvedība saistīta ar vienu no Jūrmalas domes noslēgtajiem zemes nomas līgumiem "Parex bankas" impērijas projekta attīstīšanai Bulduros. Villas "Marta" kompleksa apbūvei nepieciešamajos trijos kvartālos īpašnieki nojaukuši visas vēsturiskās koka ēkas, taču kvartālu sadalošā 3. līnija traucējusi īpašniekiem piekļūt villas kompleksā uzbūvētajai tenisa hallei.

Biedrība skaidro, ka Jūrmalas dome 1999. gadā noslēgusi līgumu par šķērsielas nomu tikai uz pieciem gadiem, bet vēlāk līgums pagarināts līdz 2014. gadam. Tādējādi minētais pilsētas ielas posms slēgts iedzīvotājiem un palika aiz īpašuma necaurskatāmā žoga.

Kā skaidro JAB, pēdējais nomas līgums noslēgts 2015. gada 11. maijā, kad pēc publiska skandāla Jūrmalas domei neizdevās slepus nodot minēto ielas posmu atsavināšanai. No ieceres juridiski likvidēt ielu tomēr Jūrmalas dome neesot atteikusies. 2016. gada Jūrmalas pilsētas teritorijas plāna grozījumu izstrādē minētajam zemesgabalam pēkšņi "izdzisušas" sarkanās līnijas, kuras noteica, ka atļautā izmantošana starp tām ir iela, ceļš un citi līdzīgi izmantošanas veidi. Pēc publiska skandāla Jūrmalas dome to skaidroja kā "tehnisku" kļūdu, atgādina JAB.

Kā norāda JAB, neviena no procesā iesaistītajām institūcijām nav atzinusi, ka jebkad ir bijis atļauts likvidēt ielu, tomēr ir pamatotas šaubas, ka jūrmalnieki nākotnē šo ielas posmu varēs izmantot. Visticamāk, gala rezultātā iela paliks aiz īpašuma žoga, taču tā būs saskatāma, uzsver biedrībā. Arī Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde norādījusi uz nepieciešamību saglabāt villas teritorijas sastāvā ietilpstošās ielas trasējuma caurskatāmību. Patlaban tā redzamību un skatu perspektīvu traucē izbūvētais nožogojums Bulduru prospekta pusē un vārti Vidus prospekta pusē.

Jau 2015. gada aprīlī portāls "Delfi" vēstīja, ka Jūrmalas domes kārtējā sēdē Jūrmalas pašvaldības deputāti atbalstīja nomas līguma slēgšanu uz pieciem gadiem par zemesgabala 3. līnija 2110 iznomāšanu kompleksa "Villa Marta" īpašniekam.

Konkrētais zemesgabals, kas ir ielas posms Bulduros 478 kvadrātmetru platībā, tiek iznomāts jau kopš 1999. gada. Ar jauno līgumu tika vairākkārt paaugstināta zemesgabala nomas maksa - iznomātājam gadā būs jāmaksā 1795,62 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Bažas par plāniem šo zemesgabalu nodot privātpersonu - bijušo "Parex" bankas īpašnieku Krasovicku ģimenes - īpašumā paziņojumā medijiem jau toreiz pauda Jūrmalas aizsardzības biedrība. Toreiz tās priekšsēdētājs Uldis Kronblūms norādīja, ka šis zemesgabals iekļauts to 50 zemesgabalu sarakstā, par kuriem Jūrmalas dome tā gada marta beigās lēma sākt atsavināšanas procesu, un biedrība uzskata, ka jau kopš 1999. gada pilsētā notikuši mēģinājumi nodot šo īpašumu Krasovickiem. Kronblūms skaidroja, ka līdz 2014. gada maijam šis īpašums bijis iznomāts Aleksandrai Krasovickai "teritorijas labiekārtošanai".

Savukārt 2016. gada martā raidījums "TV3 Ziņas", līdz ar Jūrmalas teritorijas plānojuma grozījumu pilnveidoto redakciju bijušo "Parex" bankas īpašnieku Krasovicku ģimenes īpašumā varētu nonākt jau savulaik diskusijas raisījušais ielas posms Bulduros, kur komunikācijas par saviem līdzekļiem izbūvējuši pilsētas iedzīvotāji.

Savukārt Jūrmalas domes pārstāve Ieva Aile toreiz norādīja, ka informācija par Jūrmalas pilsētas teritorijas plānojuma grozījumiem Krasovicku ģimenes interešu labā, lai īpašumā beidzot iegūtu ielas posmu Bulduros, esot spekulācijas bez pamatojuma.

Aile toreiz apliecināja, ka grozījumu gatavošanas laikā tika saņemts privātpersonas priekšlikums noņemt šajā tehniskās apbūves teritorijā ''sarkanās līnijas'', taču priekšlikums nav ticis atbalstīts un šādi grozījumi plānojumā netiekot virzīti, sacīja Aile.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!