Foto: LETA
Administratīvā apgabaltiesa otrdien nolēma atcelt kādreizējā finanšu ministra Einara Repšes 2009.gada lēmumu uz sešiem mēnešiem par 20% samazināt toreizējam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektoram Dzintaram Jakānam mēnešalgu, informēja tiesā.

Apgabaltiesas priekšsēdētāja sekretāre Santa Kalnmale informēja, ka tiesa apmierinājusi Jakāna prasību atcelt finanšu ministra 2009.gada 16.oktobra lēmumu par viņa disciplināru sodīšanu.

Tiesa arī uzlika valstij pienākumu viena mēneša laikā no sprieduma spēkā stāšanās dienas atlīdzināt Jakānam algas samazinājuma dēļ radušos zaudējumus.

Kopā ar Jakānu tiesā vērsās arī bijušais VID Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridisko jautājumu daļas vadītājs Artis Zaļūksnis, kuram 2009.gadā kā disciplinārsodu piemēroja atbrīvošanu no amata. Lai gan Zaļūksnis lūdza šo lēmumu atcelt, tiesa to noraidīja.

Tiesa gan, apgabaltiesas spriedums vēl nav stājies spēkā. To vēl var pārsūdzēt Augstākās tiesas Senātā 30 dienu laikā.

Jau ziņots, ka Jakāns un Zaļūksnis tiesā vērsās 2009.gada novembrī, lūdzot atcelt Finanšu ministrijas 2009.gada 16.oktobra lēmumu. Ar šo lēmumu bijušajam VID Personāla un stratēģiskās attīstības pārvaldes Personāla administrēšanas un juridisko jautājumu daļas vadītājam Zaļūksnim piemērots disciplinārsods – atbrīvošana no amata, bet bijušajam VID ģenerāldirektoram Jakānam – mēnešalgas samazināšana par 20% uz sešiem mēnešiem. Šāds lēmums tika pamatots ar amata pienākumu nekvalitatīvu pildīšanu, ja tā dēļ valstij nodarīts būtisks mantisks zaudējums un valsts interesēm būtisks kaitējums. Pārkāpums izpaudies prettiesisku rīkojumu izdošanā par divu VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieku, pret kuriem ierosināta krimināllieta, bet nav likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums, atbrīvošanu no ieņemamā amata.

Apgabaltiesai šī lieta bija jāvērtē atkārtoti, jo šogad 1.martā Augstākās tiesas Senāts atcēla iepriekšējās instances tiesas 2011.gada 8.septembra spriedumu, ar kuru abu bijušo VID amatpersonu pieteikums tika apmierināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!