Administratīvā apgabaltiesa ceturtdien atcēla tiesas spriedumu, ar kuru noraidīts 2004.gadā no Latvijas izraidītā krievu kopienas aktīvista Aleksandra Kazakova lūgums uzdot Iekšlietu ministrijai (IeM) motivēt viņa iekļaušanu melnajā sarakstā jeb to personu sarakstā, kurām liegts ieceļot Latvijā.
Apgabaltiesa pasludināja nolēmuma rezolutīvo daļu. Ar motivētu tiesas sprieduma tekstu būs iespējams iepazīties no rītdienas - 26.maija.

Kazakovs lūdza tiesu noteikt pienākumu iekšlietu ministram izdot rakstveida administratīvo aktu par viņa izraidīšanu un norādīt dokumentā konkrētas ziņas.

Administratīvā rajona tiesa pērn Kazakova pieteikumu atzina par daļēji pamatotu. Tiesa apmierināja viņa lūgumu un noteica pienākumu izdot administratīvo aktu, bet noraidīja krievu kopienas aktīvista lūgumu dokumentā norādīt konkrētas ziņas.

Kazakovs no Latvijas izraidīts 2004.gada septembra sākumā. Lēmumu par izraidīšanu pieņēma Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP), ņemot vērā drošības iestāžu atzinumus. Tolaik izskanēja informācija, ka 2004.gada maijā toreizējais iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons (LPP) Kazakovu atzinis par personu, kurai liegts ieceļot Latvijā.

Augstākās tiesas Senāts šā gada septembrī atcēla iekšlietu ministra Dzintara Jaundžeikara (LPP) pieņemto lēmumu iekļaut Kazakovu tā dēvētajā melnajā sarakstā. Senāta spriedums nav pārsūdzams.

Kazakovs Administratīvajā rajona tiesā iepriekš bija iesniedzis trīs prasības un apstrīdējis lēmumus par izraidīšanu, iepriekš izsniegtās uzturēšanās atļaujas anulēšanu un iekļaušanu nevēlamo personu sarakstā. Prasības bija iesniegtas pret Latvijas tiesību aizsardzības iestādēm - pret IeM, pret PMLP un pret Valsts robežsardzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!