Foto: LNB Periodikas bibliotēka, žurnāls Atpūta
Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurors Modris Adlers atcēlis lēmumu par tā saucamās Herberta Cukura krimināllietas izbeigšanu. Lietā atjaunota pirmstiesas izmeklēšana, portālu "Delfi" informēja prokuratūrā.

Septembra vidū virsprokurors Adlers pabeidza pārbaudi par kriminālprocesa izbeigšanas likumību un pamatotību. Pārbaudē konstatēts, ka lēmums par kriminālprocesa izbeigšanu pieņemts priekšlaicīgi, pirms izmantotas visas iespējamās Kriminālprocesa likumā paredzētās izmeklēšanas un procesuālās darbības pierādījumu iegūšanā un pārbaudē, tādēļ tas atcelts.

Pirmstiesas izmeklēšanu turpina cits Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors.

"Delfi" jau ziņoja, ka Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome un vairāki cietušie vērsušies pie Latvijas Republikas ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar iesniegumu par kriminālprocesa atjaunošanu pret Herbertu Cukuru.

2018. gada oktobrī Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurors pieņēma lēmumu izbeigt kriminālprocesu saistībā ar to, ka Cukura darbībās netika konstatēts Krimināllikuma 71. pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāvs.

Ģenerālprokuratūra kriminālprocesu sāka 2006. gadā.

"Cukura darbībās netika konstatēts Krimināllikuma 71.pantā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāvs, kā arī kriminālprocesā netika noskaidrota neviena konkrēta un dzīvi esoša persona, par kuras darbībām saistībā ar tās iespējamo dalību kādā no šādām ebreju tautības civiliedzīvotāju masveida iznīcināšanas akcijām būtu pamats un nepieciešamība veikt turpmāku izmeklēšanu," teikts Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurora Monvida Zelča sagatavotajā slēdzienā.

Cukurs dzimis 1900. gadā Liepājā, miris 1965.gadā Urugvajā, Montevideo. Cukurs bija ievērojams latviešu aviators un virsnieks. 30.gados viņš kļuva slavens ar saviem lidojumiem paškonstruētās lidmašīnās no Latvijas uz Gambiju un Japānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!